Принцеса Даяна е загинала след погрешното развитие на план да бъде сплашена, за да изостави Доди ал Файед и да се откаже от някои публични изяви срещу властите, твърди известният адвокат Майкъл Мансфийлд в публикувано днес интервю за испанския всекидневник "Периодико", цитирано от в. "Дейли мейл".

Адвокатът допълва, че е сигурен, че "убийците" на Даяна не са имали намерение да сложат край на живота й в парижкия тунел през август 1997 година, а просто са искали да я сплашат. Той обаче е убеден, че операцията за прекъсване на връзката й с Доди ал Файед и осуетяване на нейни изявления срещу британското правителство по повод на продажбите на оръжия в чужбина, се е развила напълно погрешно.

Мансфийлд, който представляваше Мохамед ал Файед (бащата на Доди ал Файед) по време на разследването на смъртта на Даяна през 2007 година, и тогава твърдеше, че не става дума просто за пътно-транспортно произшествие в Париж. Съдебната комисия заключи година по-късно, че Даяна е жертва на небрежността на шофьора Анри Пол и преследващите колата й папараци.

Самият Мохамед ал Файед заяви през 2007 година, че Даяна е жертва на конспирация, в която са замесени Тони Блеър, Ми-5, Ми-6 и британският посланик във Франция.

В интервюто за "Периодико" Мансфийлд изтъква, че британските власти са били против някои аспекти на личния и обществения живот на Даяна.

"Смятам, че отношенията между Даяна и Доди не се харесваха на властите. Въпреки многото неща, които Мохамед ал Файед правеше за децата и болниците, той бе "персона нон грата" във Великобритания. Що се отнася до Даяна, не се харесваха интервютата, в които тя обвиняваше кралското семейство за отношението към нея, но това, което най-много подразни властите бе активното включване на Даяна в кампанията срещу противопехотните мини. Британската оръжейна индустрия с нейните продажби е огромна - една от трите водещи в света", изтъква Майкъл Мансфийлд в интервюто за в. "Периодико", цитирано от в. "Дейли мейл".