Отец Христо, който отговаря за храма, е бил откаран в "Пирогов", за да му бъде оказана медицинска помощ.

След това свещеникът е отведен в ареста на Шесто РПУ, откъдето до днес следобед все още не беше освободен.

При акцията на полицията в последния храм, пазен от свещеници от алтернативния Синод на Инокентий, освен църковните служители са пострадали и обикновени граждани.

Синхрон: Дафинка Каранешева

"показва си синините и през сълзи разказва за боя"

Освен отец Христо, който е най-пострадалият, сериозна контузия има и отец Йордан от същата черква. Днес той ходеше с бастун.

"Едно много сериозно момче в униформа. Обърна ми крака при бутането", разказва за инцидента отец Йордан. 

Част от свещениците изгонени със сила от черквите днес се бяха събрали да протестират пред храма "Света София", който също бе затворен и запечатан.

В други храмове, като "Света Параскева", където вчера имаше най-много полицаи, днес запечатаните врати бяха разпечатани, а управлението бе предоставено на свещеници от Синода на патриарх Максим.

Вместо устремени към вярата богомолци, в храма бяха пуснати счетоводители.

Според отец Николай, новият председател на черковното настоятелство в "Св. Параскева", храмът ще заработи нормално за вярващи от понеделник.

Свещеници от Синода на  Максим заявиха, че изгонените могат отново да се върнат в храмовете, в които са служили, ако се покаят и ако споменават патриарх Максим в молитвите си.

Свещеници от алтернативния Синод на Инокентий поискаха оставката на главния прокурор Никола Филчев, заради заповедта за полицейско нахлуване в църквите.

Свещениците се срещнаха с депутати от мнозинството и синята опозиция. На срещата не присъстваха представители на БСП и "Новото време".

Според свещениците от алтернативния синод, прокуратурата няма право да се меси в църковните дела. 

"В момента пред храмовете се трупат хора, дошли със своите деца да бъдат кръстени - няма да бъдат кръстени, заради г-н Филчев", каза митрополит Инокентий.

Според ОДС, е недопустимо държавата да разбива църкви.

"Настояваме категорично властта веднага да отвори храмовете за вярващите и да остави свещениците да служат в тях", заяви Иван Костов - ОДС.

Сините депутати от СДС предупредиха, че инцидентите на полицията и свещениците ще навредят на присъединяването ни към ЕС и искат среща с министъра на вътрешните работи.

"Смятаме,че този прецедент ще има отражение върху европейската ни интеграция, неприятни последици", каза Лъчезар Тошев - СДС, председател на комисията по вероизповеданията.

От БЗНС-НС настояват премиерът да изрази становище по конфликта. Според НДСВ и "Новото време" законите в България трябва да се спазват и заповедите на прокуратурата трябва да се изпълнява.

"Няма алтернативен синод, второ - законите в България трябва да важат за всички и трето - политиците нямат работа в българската църква", заяви Мирослав Севлиевски, председател на ПГ на "Новото време".

Според депутати от БСП, свещеници от Синода на Инокентий преследват икономически интереси.

"За тези 10 години групата на Инокентий, който според никого не е митрополит, още по-малко софийски, можа да натрупа някаква икономическа мощ и да събере сподвижници. Те са повече бизнес-сподвижници, отколкото религиозни водачи. Вярно е,че едни много сериозни и доходоносни имоти на православната църква бяха обсебени в последните 7-8 години от тези хора4, каза Татяна Дончева - "Коалиция за България". 


Тази сутрин по Би Ти Ви софийския митрополит Инокентий нарече полицейските акции в храмовете трагедия.

Според него, окупирането и принудителното изгонване на свещениците от църквите връща страната ни столетия назад.

Митрополит Инокентий заяви, че не разбира защо главният прокурор, който е споделял с него в личен разговор, че е атеист, се е поддал на внушенията на този, по думите му "закон-недоносче" за вероизповеданията.

"Те не могат чрез българския съд да се легитимират и да влязат в тези Божи храмове. Тези, които влязоха вчерашния ден. Единственото решение на въпроса беше българският съд. Липсата на активна легитимация на тези хора предразположи през вчерашния ден, ето, научаваме, и тази сутрин, побои, това не се е случвало много, много отдавна", коментира Инокентий, Софийски митрополит. 

Неврокопският митрополит Натанаил от Синода на патриарх Максим отговори, че има следствие, което ще докаже кой е прав:

"А тези, които се самоназовават за духовници и заблуждават хората, само бих призовал към покаяние, и да се върнат в единството на църквата. Да могат да спасяват и те душите заедно с нас.

Защото в страната няма 250 храма, както казват в много изявления, които са окупирани. За окупация не може да се говори, защото бяха окупирани храмовете от лица, представящи се за духовници и членове на Българската православна църква, но в самата действителност не са такива."

По разпореждане на главния прокурор Никола Филчев Върховна касационна прокуратура е образувала следствено дело срещу т. нар. алтернативен Синод на Инокентий. Обвиненията са за незаконно владеене на чуждо имущество, самоволно действие и самоуправство. Делото е възложено на Националната следствена служба.