Австралия поема по пътя на екологията. Властите в Канбера въвеждат данък "въглероден диоксид". Мярката скандализира страната, тъй като се очаква да повиши цените на всички стоки и услуги.

Замърсяването на околната среда може да се окаже скъпо удоволствие за водещите корпорации в Австралия. За всеки тон въглероден диоксид, изхвърлен в атмосферата, фирмите ще плащат по 23 австралийски долара. Сумата е на пръв поглед нищожна, но за хроничните замърсители - заводи и ТЕЦ-ове, данъкът може да се окаже дисциплиниращ. Вместо да плащат на държавата, фирмите са готови да инвестират в пречиствателни инсталации.

Данъкът трябва да бъде гласуван окончателно до края на ноември. Големите притеснения са, че цената на екологията ще платят в крайна сметка средностатистическите австралийци.

Потребителски организации смятат, че новият данък ще оскъпи процеса на производство на енергия, тъй като масово електроцентралите работят на въглища. Оттам ще скочи и всичко останало.

Въпреки че е сред най-развитите държави на планетата, Австралия произвежда 1,5% от вредните газове в света. И явно е готова на драстични мерки, за да промени това.