Къде са най-големите опашки в България? Ако преди 10-и ноември най-много се редяхме за банани и портокали в показния магазин, днес най-много чакаме на опашка в банките. Това показват резултатите от проучване, направено по метода таен клиент.

Тайните клиенти са хора, които нарочно отиват в магазина да пазаруват, за да видят колко време ще чакат на опашка.

- Еми, неприятно, как аз още работя и ми е неприятно. Времето ми е преценено, гледам да идвам в такива часове, в които да няма опашки, да няма много бутане, да няма мотане.
- Колко време чакахте на опашка тука?
- Ми, то тука, няма опашки общо взето, 5-10 минути не повече

Днес вече има колкото магазина си поискаш и вътре в тях е море от стоки, но при равни други условия, клиентите ще се насочат в този магазин, в който могат да бъдат бързо и качествено обслужени и да не чакат на опашка

У нас, където и да отидеш, те очаква опашка, на която средно има четири души преди теб.

„На нейната каса нямало точно от нейните цигари, отказали да й ги дадат, тя твърди, повече няма да стъпя в този магазин, където очевидно не им е приоритет да продават продуктите, които имат – „не стига, че чаках толкова дълго време, а не ме обслужиха както трябва”, обясни авторът на проучването Юлиана Горанова.

Средно в супермаркетите чакаме по 4 минути на опашка, преди да дойде нашият ред.

„Всеки търговец иска да има от клиенти опашка, обаче при нас клиентите не обичат опашките, ние сме го усетили, че трима души на каса или трима души на щанд вече е опашка”, коментира инж. Божидар Петракиев, собственик на верига за хранителни стоки.

В България най-много чакаме на опашка в банките - средно по девет минути и в пощите - седем минути. Най-малки са опашките в магазините за дрехи и на билетните каси на автогарите.