Два български филма - "Аве" на Константин Божанов и късометражния "Втори дубъл" на Надежда Косева отнесоха призове в столицата на Босна и Херцеговина по време на 17-ия международен кинофестивал в Сараево. Тази година надпревара премина в дните между 22 и 30 юли, а общо седем български филма взеха участие - освен отличените там бяха още "Подслон" на Драгомир Шолев, "Островът" на Камен Калев, "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев, "Хромони" на Ина Николова и Райна Атанасова и "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов.

Българо-френската продукция "Аве" на режисьора Божанов заслужи Специалната награда на журито и наградата на Cineuropa.org. Наградата на журито, чийто председател беше израелският режисьор Ари Фолман, беше подплатена и с чек за 10 хил. евро. Преди да застане зад работата по филма, Божанов вече има зад гърба си диплома от Художествената гимназия в София и Кралския колеж по изкуствата в Лондон, както и такава за кинодокументалистика в Ню Йорк, където и живее в момента. Като център на сюжета във филма се явяват ролите, изпълнявани от Ованес Торосян и Анжела Недялкова, но в него участват още и Йосиф Сърчаджиев, Николай Урумов, Койна Русева, Евгени Михайлов, Светлана Янчева, Красимир Доков, Албена Ставрева. Оператор е Ненад Бороевич, а продуцент - Димитър Гочев. Филмът беше с премиера в дните от Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май, а за българска публика тя ще бъде с дата 4 септември – по време на „Аполония” в Созопол.

Копродукция на България и Германия "Втори дубъл" с режисьор Надежда Косева получи втората награда (Първа Специалната награда) в късометражния конкурс. Наградата бе връчена от председателя на журито Милчо Манчевски ("Преди дъжда"). Голямата награда тук завоюва "Мецанин" на Далибор Матанич. Голямата награда в игралния конкурс бе връчена на австрийския филм Atmen (Breathing) на режисьора Карл Маркович. Награди за най-добра мъжка и женска роля отидоха при румънката Ада Кондееску и австриецът Томас Шуберт.