Ромски тържества до късно тормозят варненския квартал „Владиславово” – тема, с която ви запозна „Тази сутрин” в четвъртък. Тогава от полицията заявиха, че според наредбата шумните веселби могат да продължат необезпокоявано до 00.00 часа през лятото. След това униформените можели само да помолят музиката да бъде намалена.

Твърдеше се, че за купоните, които оставят живеещите в съседство без сън, има и разрешение от общината. Кметът на Варна Кирил Йорданов обаче отрече такова да е издавано и заяви, че такава практика в местната управа няма.

Той цитира наредбата, според която се забранява озвучаването с технически средства на жилищни и нежилищни сгради и парцели, когато звукът се разпространява извън тях, през цялото денонощие.

Йорданов отбеляза, че компетентни по прилагането на правилата са само органите на полицията, като от началото на годината са съставени 56 акта. По думите след констатиране на нарушение и повторно неспазване на наредбата би трябвало да се стигне до изземване на озвучителната техника.

Във „Владиславово” обаче хората вече са се примирили със ситуацията. Там живеят 43 000 души, от които само 903 са се самоопределили като роми. Малцинството обитава най-хубавата част на квартала. Но пък тъне в мръсотия и шумотевица. Особено, когато има сватби.