Тези дни малкото врачанско селце Оходен е обект на засилен медиен интерес заради поредната ценна находка, открита в проучваното там праисторическо селище. За първи път сега археолозите се натъкнаха на ритуално погребан мъж, обитавал тези земи преди 8 000 години.

Той се казва…Христо. Кръстен е на жена от екипа, която миналата година насочва проучванията към тази част на древното селище Оходен. И макар, че е само скелет, археолозите вече знаят доста за Христо. Престоял е в земята цели 80 века, а приживе е бил част от първата земеделска цивилизация на стария континент.

Любопитно е, че неговият, както и останалите три женски гроба, открити тук при предишни разкопки, са се полагали в пределите на самото селище.  

"Непосредствено да гробовете виждаме и раннонеолитните постройки, т.е. живи и мъртви са живели заедно, какво означава това? Това са силно вкоренените традиции, свързани с култовете към родословието и към мъртвите роднини", обясни Георги Ганецовски.

За първи път обаче учените се натъкват на ритуално положени от дясната страна на главата дарове, като кремъчен нож и все още неясно защо обърнат с устието надолу сферичен глинен съд.

"Сякаш тилната част на главата е подпряна от глинения съд, за да може лицето да е обърнато в посока изток, изтокът - това е изгревът на слънцето, а в соларния култ виждаме мъжкото начало", смята Ганецовски.

И нещо любопитно -  за да запазят костите на праисторическия Христо от разпадане, специалистите ги консервират с… лепило за тапети.