В предаването "Тази сутрин" депутатът Димо Гяуров съобщи, че мистериозната къща с езерото, снимана от хеликоптер при проверка на НАП, е собственост на бившия шеф на радио "Варна" и БТА Стоян Чешмеджиев. Екип на bTV реши да провери кой живее в луксозната къща.

Имотът се намира близо до село Рогачево на границата между Варненска и Добричка област. Тук преди повече от десет години е имало база на Морското училище във Варна, потвърдиха за  bTV от висшето заведение. Къщата  е със застроена  площ около 2 000 кв.м. Тя е на два етажа, а откъм водата завършва с красиви арки.

Къщата е собственост на "ВОТ" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на тази фирма е Стоян Чешмеджиев. Той е бивш шеф на радио "Варна". По късно беше назначен за шеф на БТА. Съседи твърдят, че е Чешмеджиев има 150 декара. Изданието "Варна утре", в свое разследване, твърди, че имотът е купен за 200 000 евро и тази преференциална цена бившият шеф на варненското радио е  заслужил, след като се съгласи да се оттегли от поста генерален директор на БТА. Припомняме, че назначаването му като шеф на агенцията през 2002 г. предизвика серия от протести в държавната медия.

Около къщата с езерото няма други имоти. На близкото възвишение екипът ни среща човек, който работи като охрана в новостроящ се комплекс. Той каза, че къщата е построена преди близо десет години, но едва сега разбира, че там вероятно живее Стоян Чешмеджиев.

"Познавам го като работех в Албена и когато бях управител по ресторантите, а той идваше там да си прави срещи, угощения, софри, както е с всички останали подобни на него. От близо иначе не го познавам. Чувал съм, че бил закупил някакъв имот след Каварна нататък в някакво село до Тюленово, но нямам представа какво е. После чух, че нещо са го съдили и толкова", каза Енчо Петров.

През 2008 година Варненският окръжен съд осъди Стоян Чешмеджиев на три години лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с петгодишен изпитателен срок. Чешмеджиев беше обвинен в престъпление по служба при изграждането на предавателен комплекс на радио "Варна" в с. Българево.  

Оказва се, че той сам е проучил района и сам е предложил мястото на бъдещия терен на комплекса на главния архитект на Община Каварна. Чешмеджиев написал писмо до фирмата на дъщеря си за участие в конкурс "за учредяване на вещно право на строеж върху общинска земя в землището на село Българево, за изграждането на сграда и съоръжения за излъчване на програми на БНР". Такова писмо Чешмеджиев изпратил и на втората фирма, участвала в конкурса на община Каварна - "Спорт лукс" ЕООД, с управителя на която бил съдружник в друга фирма.