Тежка нощ за световната дипломация. След края на парижката среща всички бяха единни - време е за действия в Либия. И действията не закъсняха.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че операцията срещу Кадафи е "необходима, легитимна и правилна”.

"Необходима е, защото трябва да му попречим да използва военна сила срещу собствения си народ. Легитимна е, защото имаме подкрепата на Съвета за сигурност на ООН, Арабската лига и много други. И е правилна, защото не можем да стоим безучастно, докато този диктатор избива собствения си народ”, мотивира се Камерън.

Президентът на Съединените щати обясни участието на Вашингтон със стремежа да се защитят обикновените либийци: "Сега ние сме част от широка коалиция. Отговаряме на призивите на един застрашен народ. Действаме в интерес на Съединените щати и на света".

Комитетът на Африканския съюз призова тази нощ от столицата на Мавритания за незабавно прекратяване на огъня в Либия. От там съобщиха, че не са получили разрешение да посетят Триполи.

Редица други държави призоваха за прекратяване на военната намеса в Либия и възстановяване на стабилността в страната. Независимо, че Китай и Русия не наложиха вето върху резолюцията на ООН, те изразиха съжаление за военните удари в Либия.

Президентът на Венецуела Уго Чавес осъди операцията, като обвини Съединените щати и европейските им съюзници, че желаят да завладеят петролните запаси на Либия.