Стотици погребения белязаха вторите десет години на прехода. Приватизацията на държавните пари, канали, контакти и територии остави рани. Някои успяха да реализират и демонстрират българската мечта. Обикновено - за кратко.

Бившият милиционер Емил Кюлев, чиито баща е бил сред най-добрите криминалисти по убийствата, е пример за нелогичен възход, надценени възможности и тъжен край. Кюлев става банкер, консултант и собственик на вестници и още в началото на 90-те. Когато през 2005-а животът му приключва, бившият милиционер се води втори по богатство у нас и е икономически съветник на президента Георги Първанов.

Две години преди това в сърцето е уцелен друг мъж, белязал и белязан от прехода - Илия Павлов, президент на "Мултигруп корпорация”. Негови са думите: "Обиждам се от думите, че бизнеса и държавата са бандитски. Тя е бандитска по две причини. Първата, че ние я направихме такава и сега трябва да я поправяме и втората, че конкуренцията желае това, защото по-лесно се продават активи".

Илия Павлов е мъртъв, но шофьорите му са живи. Димитър Джамов преживя атентат, предполага се, че един друг човек си отиде вместо него по грешка, и днес Джамов кметува в пазарджишко село.

Младен Михалев-Маджо също отдавна не е шофьор на никого. Той е сред малкото живи, здрави и свободни лидери на противоречивия преход. След като София преживя блокада заради явяването на Маджо в съда като свидетел по убийството на Бай Миле, вътрешният министър Румен Петков остана в историята с вица, че МВР означава Маджо Вика Румен.

Като точка за Маджо се брои и делото срещу Маргините. Те бяха съдени като поръчители на подготовка на няколко атентата - на Иван Тодоров-Доктора, сочен за най-влиятелният български контрабандист на цигари в Европа, дипломатът и разузнавач Любен Гоцев, свързван със създаването на групировките и Никола Дамянов, по-неизвестна, но също влиятелна фигура от соца, работещ за ТИМ.

Маргините бяха оправдани, Доктора – убит, докато братята са в ареста, а Никола Дамянов почина от естествена смърт. Но преди това интриги докараха СИК и ВИС до самоунищожение. А МВР отброяваше поредния паднал.

С Фатик си отиде цяла епоха в износа на синтетични наркотици за арабския свят. Бомба взриви сърцето на СИК и отнесе Стоил Славов. Мними полицаи убиха Бай Миле. От апартамент на депутат от НДСВ отстреляха Димата Руснака. Свещеници разстреляха най-приближения на Златко Баретата. Георги Илиев падна, когато се чувстваше най-сигурен. Наследниците му са зад граница. Но покрай митовете и легендите за прехода, се заговори за кукловодите от "Монтерей".

Ерата на публичните разстрели на лицата от прехода отмина и с влизането на България в Европейския съюз убийствата станаха различни. Дойде ред на отстрели с вкус на проекти, общински имоти, заменки, европари и … неизпълнени ангажименти.

Отвличанията се наложиха като доходоносен бизнес

и белязаха своя пик през 2009-а. Повечето отвлечени се върнаха при близките като платиха откуп, групата на Наглите вече е в ръцете на съда. Но съдът няма да отсъди дали писателят Георги Стоев е лъгал в книгите си, защото вече е мъртъв.

В съда няма да се яви и ключовата свидетелка срещу Евелин Банев-Брендо, защото е разстреляна ден преди насроченото съдебно заседание. Живите и свободни момчета на десетилетието не са много - Маргините, Маджо, Брендо, Галевите. Всички те са свързвани с пране на пари, наркотици, връзки с политици и убийства.

Все още се чува гласът на Златомир Иванов-Баретата, срещу когото се води емблематично дело за наркогрупировка. Братя Галеви опитаха и частично успяха да наложат нова формула - да излязат от ролята на момчета в сянка и да реализират материалната си власт в политическа.

И докато групировките се разпадаха, а парите не изчезваха, а само сменяха своите временни притежатели, смъртта показа, че не подбира. Убийството на сестрите Белнейски и до днес остава една от мистериите на десетилетието.

За 10 години престъпността се промени

И някои граници вече са размити. Появиха се магазини за наркотици, в които се продават легално заместители на синтетичната дрога.

Трафикът на хора се промени. Преди осем години разказвахме за продадени бебета, предимно от ромски произход. Вече българки зареждат с евтин генетичен материал гръцки клиники за ин витро оплождане и продават по 45 свои полудеца годишно.

И децата се промениха

Те показаха дефектите на прехода най-ясно. Докато родителите им убиваха за пари, те се събличаха пред учителски кабинети на бас, докато възрастните се нараняваха с киселина, те се заливаха с изпражнения, докато родителите се биеха помежду си от завист, някои деца стигнаха до край. Убиха, разчлениха, заровиха приятелите си.

Следващото десетилетие принадлежи на тези деца. Психолозите казват, че пораженията за поколението на 90-те са като след война. И не могат да бъдат забравени преди да бъдат изстрадани.

Българският октопод!

Посочиха ни лицето му в края на първите 10 години от новия век. Алексей Петров - бивша барета, бивш съветник в ДАНС, настоящ арестант, обвиняем за рекет, изнудване, данъчни престъпления, пране на пари и сводничество.

Петров твърди, че делото срещу него е политическо. МВР - че е еманация на голямата война с мафията. В очакване съдът да каже тежката си дума, случаят Алексей Петров оставя широко отворена темата за симбиозата между ъндърграунда и политиката в български условия.