1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

Колко струват два нови атомни реактора в Русия?

Свят
 

Ростовската АЕЦ и нашата в Белене имат сходни истории

Докато руснаците чакат развръзката дали ще има АЕЦ „Белене” или не, те ударно изпълняват план за две десетилетия да построят 38 нови реактора, с които да си задоволят нарастващите нужди. Колко пари ще им струват двата новостроящи се реактора, които са от същия тип като беленските, провериха Димитър Анестев и операторът Борис Пинтев.

Ростовската централа е на 20 минути път от Волгодонск, Ростовска област. Дори и днес в този град с изглед и архитектура като тази на Перник, през 2010 година „Лада”-та си остава най-предпочитаната и най-търсената семейна кола. Ростовската АЕЦ и нашата в Белене имат сходни истории. Руснаците започват строежа през 77-ма, но след краха на съветския съюз, го замразяват за няколко години.

„Съдбите на българския и на руския народ са неразделно свързани. Ние преживяваме преходните процеси на нашите общества. Същите процеси, заради които в Белене и тук беше спряно строителството на реактори”, коментира Александър Паламарчук, директор на Ростовската централа.

Първият блок е пуснат през 2000 г. Вторият преди няколко месеца. Днес се строят усилено още два реактора от същия тип като в Белене. Ако Русия за двата реактора в Белене ни иска 6,4 милиарда евро, логично е да знаем колко пари струва на техния данъкоплатец строежът в ростовската АЕЦ.

Директорът на централата пресметна, че към днешна дата строежът на двата нови блока се оценява на почти 6 милиарда евро. И обяснява, че годишната инфлация в Русия е над пет процента и заради това не може да се ангажира точно с колко пари ще се оскъпи проектът след пет-шест години, когато реакторите трябва да заработят.

Освен в ростовската АЕЦ, български медии бяха допуснати на обиколка в един заводите за ядрено гориво в Електростал - на 50 километра от Москва. В тези цехове в миналото са се правили Катюши и Ванюши, а днес работниците пълнят със ниско обогатен уран горивните касетите за атомни реактори.

В тази горивна касета има почти 150 килограма ниско обогатен уран. За четири години тази касета ще произведе толкова количество електроенергия, колкото ще се добие от 240 вагона въглища.

Руснаците на място демонстрираха, че имат тонове свеж уран и нямат никакъв икономически интерес и изгода да ни лъжат и да продават рециклиран гориво, което вече е работило в руски реактори. Точно такива съмнения имаше преди две години служител от Козлодуй. Твърденията му бяха оборени с независими експертизи в Швеция.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии