Лекари, които не изпълняват ръководни функции, не могат да бъдат съдени за взет подкуп. Това е тълкувателно решение на Върховния касационен съд по искане на главния прокурор Борис Велчев. Позицията на съда породи противоречиви реакции сред медиците.

През миналата година два от случаите на лекари, хванати с подкуп бяха в транспортна болница в Пловдив.

В началото на годината ординатор се забърка в схема за даване и получаване на подкупи пред ТЕЛК.

Два месеца по-късно за 450 лева поискани от пациент, в полицейските хроники попадна и началника на хирургията.

Според тълкуването на ВКС  редовите лекари не могат да носят отговорност за подкуп. Аргументът е, че тяхната основна функция е диагностика, лечение, профилактика, рехабилитация на болни. Затова редовия лекар не е длъжностно лице и не може да е субект на престъплението "подкуп".

Така обаче отговорността може да бъде прехвърлена върху началниците му.

Медиците приемат противоречиво тълкуването на съда.

"За мен това е абсолютно неприемливо решение, защото всеки според съвестта си би трябвало да отговаря за своите действия и най-малко ръководството на болницата може да поеме отговорност за личните решения на колегите. В никакъв случай не бих играла ролята на пъдарин, който да следи действията на колегите си", заяви Красимира Попова, заместник-директор на Многопрофилна транспортна болница "Пловдив".

От Българския лекарски съюз обаче са на мнение, че решението не противопоставя лекарите и не прехвърля отговорност.

"Тълкувателното решение е за лекаря, който извършва медицинска дейност, а не за мениджъра. Според мен няма да се прехвърли, а се показва на точното място", смята д-р Юлиян Йорданов.

От съсловната организация казват, че трябва да се прави разлика между благодарност на пациента и принудително искане на пари.

По двата случая в Транспортната болница в Пловдив няма осъдени лекари.