Джеймс Пюрфой е серийният убиец Джо Каръл в "Последователите"

Вижте какво споделя актьорът за героя си

Реклама

Актьорът Джеймс Пюрфой влиза в ролята на сериен убиец в поредицата "Последователите", която се завърта по bTV Action от днес - 24 април. Сериалът ще се излъчва всеки делничен ден от 20ч.

Как бихте описали Вашия герой - сериен убиец, в сериала "Последователите"?

Джо Каръл е много харизматичен. Той е невероятно умен и манипулативен. Ако в теб има една милионна част сериен убиец, той ще я открие и ще я развие – и ще те превърне в серийния убиец, който винаги си искал да бъдеш. Джо е много хитър, умен и склонен към брутално насилие. Той използва интернет, за да създава уебсайтове с цел да открие други серийни убийци, както и потенциални такива. Това е много впечатляващо и драматично. Сигурен съм, че в края на първия епизод ще седнете и ще си помислите: "О, Боже мой… Какво щеше да стане, ако някой имаше възможността да направи това?" Това е наистина плашеща мисъл.

Какво знаехте за историята на своя герой по време на първия сезон от сериала?

Една от трудностите да говоря за сериал като този е, че много от отговорите не са в главата ми; те са в главата на (създателя на сериала и изпълнителен продуцент) Кевин Уилямсън. Ние обсъдихме историята на Джо Каръл, но все още има неща, които Кевин иска да разкрива с течение на времето. Да бъдеш част от такава продукция е малко подвеждащо, защото искаш да говориш със създателя и да го помолиш: "Помогни ми тук. Какво е? Защо е така?" Но съм сигурен, че всичко ще се разкрие в процеса на работа.

Вдъхновявате ли се от някой култов телевизионен или филмов сериен убиец за тази роля? Например, Ханибал Лектър е доста добър пример за сериен убиец…

Не търся другаде, защото искам да изградя една съвсем нова роля, иначе това би било просто повторение. Не искам да се влияя от друг образ, защото накрая сериалът ще се превърне във второкласна драма.

Как влизате в роля?

Трябваше да изиграя ролята точно както Кевин Уилямсън я беше написал в сценария. Имах доста добра представа за това откъде идва Джо Каръл, защото усещах, че има определени неща, общи за повечето серийни убийци. Обикновено те са много жалки индивиди, които се мислят за "супергерои", но със сигурност не са такива. Те са много слаби и тъжни хора.

Джо Каръл е бивш преподавател по литература, който е обсебен от автора Едгар Алън По. Колко от литературата на По прочетохте, за да достигнете по-дълбоко в образа?

Всичко. Всичко! Коя беше моята любима част? Ако трябва да съм честен, много харесвам неговите писма; те са наистина изключителни. Едгар Алън По е бил много сложен човек, писател, с когото не бях запознат, докато не седнах да прочета работите му. Харесвам много от неговите кратки истории, поемите му са страхотни, но най-много харесвам писмата му. Писмата ти дават реална представа за това кой е бил той като личност.

Наблюдавахте ли други роли на серийни убийци за тази трудна роля?

Прекарах много време в наблюдение на серийни убийци, исках да разбера защо хората престъпват нормите на нормално човешко поведение по този начин, въпреки че не съм сигурен дали изобщо имаме отговор на този въпрос. Изглежда серийните убийци имат байпас за съпричастност някъде в главата, което намирам за ужасяващо. Мисля, че може би заради това насилието е толкова завладяващо. Има някаква извратена симпатия и интерес към серийните убийци от страна на широката публика.

Защо според Вас феновете, които харесват героя Ви, са толкова привлечени от него?

Джо Каръл има невероятна енергия. Интересно е, че ми задавате този въпрос, защото в миналото е имало много серийни убийци, но не искам да споменавам имена, тъй като те четат вестници и им харесва, че се говори за тях. Идеята, че един актьор може да се характеризира с тях, им носи огромно удоволствие – но аз не искам да им го доставям. Не искам да им давам повече сила от тази, която те вече имат. Знаем, че има серийни убийци, които са използвали други хора, за да убиват. И такива, които са издигани в култ, които са успели да убедят стотици хора да се самоубият. Тези хора обикновено са изключително харизматични. Начинът, по който те гледат право в очите, обикновено е присъщ на хора, които имат много ниско самочувствие. Тези хора искат да се чувстват силни.

Защо според вас сериали и филми за серийни убийци, като "Декстър”, "Мълчанието на агнетата" и "Психо" са толкова популярни?

Феноменът "50 нюанса сиво" е типичен съвременен пример. От една страна, всички се очароват от напляскването, а от друга - са впечатлени от серийните убийци. Свързани ли са тези две неща? Това е, което искаме да разберем. Моят герой не е сериен убиец на средно ниво и това, което наистина ме ужасява в него е, че той е много обективен. Той е и много зъл, което е интересно за пресъздаване. Очаквам много хора да гледат сериала и да търсят отговори в него.

Превод: Надежда Сивова
 

Последни

Реклама