Бракониери убили елен заради рогата?

Трофеите се продават на черния пазар за хиляди евро

Реклама

Размножителният период на елените е най-предпочитаният за бракониерите. В Словакия и Словения бяха открити много елени с отсечени глави. Трофеите се продават на черния пазар за хиляди евро.

Хората от Свидник, Словакия, преди дни се събуждат от полицейски сирени.

”Една полицейска кола дойде в 8 сутринта и остана до 3 следобед. Сега разбрах, че са търсили бракониери”, разказа местен жител.

Служител в ловното сдружение чул изстрел. Излязъл в гората. Вървял 3 км и всичко му се изяснило. Обадил се и в полицията, и на ветеринарите.

"Там намерихме елен, убит от бракониери. Без глава и рога. Той беше прострелян в лявата част на врата”, заяви Владимир Чипак, ветеринар.

"Това убийство се случва в размножителния период на елените. Тези хора се интересуват само от трофея”, каза Микулаш Кражкович, председател на ловното сдружение

Ловците обичат да се хвалят с трофеи. Въпреки това са изключително възмутени.

Бракониерът е отрязал главата на елена - в размножителния период това не е трудно.

"В този период елените са по-малко предпазливи”, потвърди Кражкович.

В Словения елен беше убит във фермата на Франк Павлеч. Опитният дивечовъд е абсолютно изненадан.

"Не мога да опиша какво изживях като видях Джон без глава”, сподели той.

Бракониерите първо простреляли Джон във врата. Животинчето не е умряло веднага, тъй като кръвта му е из цялата гора. След това ловците се покатерили по двуметровата ограда и отсекли главата на елена.

Те са професионалисти. Главата му тежеше 30 кг, заяви собственикът на фермата.

Той има своите подозрения. Твърди, че неговите елени са свикнали с хората. Затова на ловците не им е трудно да ги приближат: „Всички те чуват и се подчиняват, когато си чуят името”, заяви той.

Трофей на такъв елен на черния пазар достига цена от няколко хиляди евро. Джони, както са наричали мъртвия елен, е бил 11-годишен. Собственикът му все още пази на стената рогата, които Джон сменил преди години.

В неговото ранчо живеят осем елена. Те не се отглеждат за лов. Това са расови елени, които се развъждат съвместно с ветеринарните факултети в Любляна и Загреб.

"Аз също съм ловец, но от днес нататък ще ми е трудно да стрелям по елените в гората”, категоричен е Павлеч.

Еленът Джон беше уникален за Словения, но се превърна в мишена за лошите момчета. Собственикът се надява бракониерите да бъдат открити и осъдени.