Деси Стоянова

водещ на „Преди обед“

Реклама

Деси започва кариерата си на журналист още докато е студент 2-ри курс в Софийския университет. Стартира в международния отдел на вестник „Сега“ след конкурс. След това работи в отдел „Вътрешна политика“ и отразява работата на Външно министерство и Министерски съвет. Още си спомня колко са треперели ръцете й преди първите й интервюта.

Завършва магистратура по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ. През 2002 г. се присъединява към екипа на bTV Новините, а през следващите пет се занимава предимно с политическа журналистика, като е отразявала работата на няколко правителства, присъединяването на България към Европейския съюз, процеса срещу българските медици в Либия. Най-тежките й репортерски спомени са свързани със Свищов след трагичната автобусна катастрофа, при която на връх Цветница през 2004-та година 12 деца от града загинаха в река Лим.

Автор е на редица документални филми, излъчени в bTV Репортерите. Филмът ѝ „Двойният живот на Ванко 1“ печели първа награда в конкурса за разследваща журналистика на асоциация „Разследващи журналисти“ през 2003 г. Филмът изследва влиянието върху тийнейджърите на обвинения в трафик на хора и склоняване към проституция рапър, а една от жертвите му споделя от първо лице какво е преживяла. През 2007-ма година Деси получава наградата в категория „Телевизия“ на журналистическия конкурс Робер Шуман за филма си „Трафик“. В него тя проследява съдбата на едно от стотиците български момичета, подмамени с обещания за хубав живот и принудени в последствие да проституират в Западна Европа.

През есента на 2007 г. става заместник-главен редактор на списание AMICA. В следващите няколко години пише освен за AMICA и за списанията Max и L’Europeo и става майка на двама близнаци, за които казва, че тотално пренареждат приоритетите й.

От февруари 2012 г. е водеща на „Преди обед” заедно с Александър Кадиев. Сред репортерските попадения на Деси от последните години са интервютата й с тенисист номер 1 на България Григор Димитров и срещата й със световноизвестния екстремен артист Фреди Нок, който е носител на 23 рекорда на Гинес, свързани със страстта му да ходи по въже без осигуровка. Тя срещна зрителите на „Преди обед“ и с Боян Петров, като катери Мальовица заедно с него дни преди старта на последната експедиция на алпиниста – тази до връх Шиша Пангма.
Казва, че обича работата си, защото тя й дава шанса да се докосне лично до изключителни хора, да разказва за техните изключителни постъпки и да черпи вдъхновение и мъдрост от тях.

Освен хилядите интервюта, които е направила заедно със Сашо Кадиев в „Преди обед“, е скачала с парашут, ходила е по въже, летяла е с балон и дори няколко пъти е пяла на живо в ефир, въпреки че откровено признава, че това е едно от нещата, които най-малко може.

Номинирана е за „Жена на годината“ през 2012. През 2017-та печели конкурса в категория „Телевизия“.