Цветан Баяслиев

Продуцент и главен редактор уеб съдържание "Спорт"

Реклама

При него спортът и науката сякаш вървят ръка за ръка от ранна детска възраст. Дълги години тренира лека атлетика. Считан е за един от талантливите ни юноши в бягането с препятствия. Тежка контузия и фрактура на глезена обаче слагат край на мечтите му за кариера в спорта, още докато е в гимназията.

Възпитаник на Националната природо-математическа гимназия в София и впоследствие на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където специализира ” Журналистика”.

Много рано осъзнава, че иска да стане журналист. Още в първи клас изработва саморъчни „вестници” от листа на тетрадки. Попада в спортна редакция още преди да бъде приет за студент.

Първото му назначение е във вече несъществуващия вестник "Планета Спорт". След това професионалният му път минава през информационните агенции БГНЕС, "Фокус" и "Стандарт Нюз", през печатните издания "7 дни спорт", "Тема Спорт" и "Преса", телевизиите Ринг БГ и PRO.BG.

„Когато журналистът започне да отразява това, което се харесва на всички, престава да бъде журналист и се превръща в шоумен. Героите и личностите с трогателни, вдъхновяващи или поучителни съдби са безброй. А зад ъгъла са скрити още много, които си струва да бъдат разказани”, категоричен е един от най-добрите редактори в родната спортна журналистика през последните години.

Незабравимо професионално преживяване за него остава отразяването от мястото на събитието на летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. В Китай той има възможността да проследи историческата финална гонка на последната до този момент олимпийска шампионка за България – гребкинята Румяна Нейкова и да я интервюира минути след като е излязла от лодката.

Дълги години следи изкъсо Формула 1 и отразява световните шампионати, пътувайки из Европа и правейки авторски интервюта със суперзвездите от най-известното автомобилно състезание в света като Деймън Хил, Кими Райконен, Фелипе Маса, Фернандо Алонсо и др.

Вълнуващото за него обаче не са рекордите на пистата. „Историите и лицата зад резултатите и рекордите - това е най-красивата страна на тази прекрасна професия”, твърди Баяслиев, който от 1 август 2016 г. оглави уеб съдържанието на сайта на btvnovinite.bg и се превърна в един от водещите продуценти на спортните новини – роля, която изпълнява като част от телевизия РИНГ, където продуцира едночасовото спортно предаване „ЦЕНТЪР”.

Любима територия за него са футболът, волейболът и олимпийското движение. „Но именно излизането от зоната на комфорта провокира най-доброто в журналиста”, категоричен е Цветан.