Последният ловец на вещици: The Last Witch Hunter

Реклама

Оригинално заглавие: The Last Witch Hunter
Българско заглавие: Последният ловец на вещици
Година на създаване: 2015
Премиерна дата: 23.10.2015
Сценарист: Кори Гудмън, Мат Сазама, Бърк Шарпълс
Режисьор: Брек Айзнър
В ролите: Вин Дизел, Роуз Лесли, Илайджа Уд, Майкъл Кейн, Армани Джаксън, Самара Лий и др.
Жанр: Екшън
Продължителност в минути: 107 мин.
Световен разпространител: Summit Entertainment
Държава: USA
Разпространител: bTV Studios

Последният ловец на вещици – Вин Дизел е единственото нещо, което стои между човечеството и обединените сили на най-ужасяващите вещици в историята. Светът ни крие много тайни и най-невероятната от тях е, че сред нас все още живеят вещици - зли същества със свръхестествени способности, твърдо решени да отприщят Черната смърт над света. В продължение на векове с необикновения враг са се борили цели армии от ловци на вещици, включително и Колдър (Вин Дизел) - доблестен воин, успял да убие самата всемогъща кралица на вещиците и да погуби огромен брой от последователите й. Точно преди гибелта си, кралицата го проклина, обричайки го на безсмъртие и лишавайки го от живот в отвъдното с любимите му съпруга и дъщеря.
Днес Колдър е последният оцелял от своя вид. Прекарал е векове в преследване на вещици, не спирайки да копнее по отдавна изгубените си близки. Без да подозира, сега той е на път да се изправи пред най-сериозното предизвикателство в дългия си живот - кралицата е възкръснала и отчаяно желае да отмъсти на убиеца си. От изхода на задаващата се епична битка зависи оцеляването на цялата човешката раса...


Вeликолепно постановано, експлозивно физическо и старателно оригинално фентъзи приключение „Последният ловец на вещици” пренася публиката в сложна митологична вселена, пълна с шокиращо насилие, немислимо предателство и незабравими герои. Разположена в един свят, невиждан до сега от екрана, историята разказва за над 800 години от стремежа на един човек да държи под контрол армия от зли свръхестествени същества, решени да изтрият човечеството.

Екшън героят от световна величина Вин Дизел създава и изпълнява ролята на Колдър – няколкостотин годишен пазител на човешкия свят, който е изгубил семейството си, приятелите си и вероятно дори надеждата си в битките срещу тъмните сили. Вдъхновението за персонажа и неговта история датират от времето, когато Вин Дизел се превръща в запален геймър. Той е толкова посветен на популярната фентъзи рол-плейнг игра Dungeons and Dragons в продължение на повече от 20 години, че е помолен да напише продължение на книгата 30 Years of Adventure: A Celebration of Dungeons & Dragons.

Любимият герой на Дизел от Dungeons and Dragons, който акторът иска да изиграе, е Мелок - тъмен елф и ловец на вещици, който не е присъствал в оригинала на играта. „Идеята да направя фантастичен екшън винаги ме е изкушавала. Срещнах се със сценариста Кори Гудмън преди пет години и си говорихме за Dungeons & Dragons. Веднага след това получих този страхотен сценарии за ловец на вещици”, заявява Вин. „Вин Дизел вкара такава страст и себеотдаване в проекта”, коментира продуцентът Марк Кентън. „Нивото му на отдаденост е несравнимо. Няма детайл, който той да не е обмислил. Сърцето му е във филма седем дни в седмицата. Той е чудесен партньор в продукцията, без да споменаваме, че е и суперзвезда в пика на своята кариера като актьор.”

Докато проектът се развива, творческият екип обединява усилия, за да създаде впечатляващ и изненадващ свят за Колдър. „Прекарахме много време, за да разучим и разберем митологията. Филмът не е базиран на книга или графична новела, така че трябваше да свършим доста повече работа. Предизвикателство е да си представиш един свят от пълната нула”, казва продуцентът Бърни Голдман. Интересно е и съчетанието мужду образите на Колдър – като безсмъртен ловец на вещици, отмъщаващ за загубата на съпругата и дъщеря си, преследван и измъчван средновековен войн, в съчетание с образа на съвременно лошо момче. „Този филм показва, че има хора между нас, които притежават магия дори сега. Той представя идеята, че съществува древна раса, която ни е предшествала и е видяла как човечеството расте и унищожава света на природата", обобщава Дизел.

Исторически погледнато, вещиците често са били изкупителни жертви за предполагаема ерес. Всичко извън рамките на религията е било считано за „вещерство”. Богатата митология на филма портретира вещиците по съвсем нов начин. Расата на вещиците (или Хексан ) е предшествала човечеството на Земята и черпи магични енергии от четирите елемента: въздух, вода, огън и земя. Когато хората идват и започват да завладяват природата, вместо да я почитат, назрява неизбежен конфликт. Започва дълга и жестока война.

През Средновековието се появили лордовете на вещиците - шест всемогъщи братя и сестри. Те отприщили най-силното си оръжие върху света - Черната смърт - чума , която убила около 60 процента от населението на Европа. Тайно братство, наричащо себе си "Орденът на секирата и кръста", се посветило да преследва и унищожи кралицата на вещиците, за да спаси човечеството. Колдър е този, който най-накрая успява да убие кралицата, но цената е висока. С последния си дъх тя го проклина да бъде безсмъртен. Той е живял в продължение на осем века като последния защитник на човечеството. Той преследва останалите вещиците, които се крият от човешкия поглед, ограничени от драконовските правила на братствто и техния собствен вещерски съвет. Докато се натъква на схема, с която те искат да възкресят кралицата и да унищожат света.

В „Последният ловец на вещици” митичните същества са представени по напълно нов начин. В повечето филми вещиците или имат остри носове, брадавици и метла, или са изобразени като чудовища. Тук те са по-близки до хората, но с невероятни способности да играят с умовете. Вещиците могат да накарат всеки да мисли, че се е върнал в миналото и близките му са все още живи. Те могат да проектират изображения, които ще те убедят, че си луд, както и да променят външния си вид. Всички тези различни равнини на реалността се сливат в съзнанието на Колдър.

Според Кантън в „Последният ловец на вещици” има за всекиго по нещо. „От една страна имаме епичното, почти апокалиптично усещане на филми като „Властелинът на пръстените”. От друга страна имаме модерен характер, подобен на Джеймс Бонд, в Ню Йорк. Колдър е най-готиният тип в света. За над 800 години той е научил всичко за изкуствата, музиката , културата, архитектурата, но по-важното е, че знае всичко за хората и разликата между добро и зло. Той е адекватен, модерен човек, който е издържал проверката на времето. Мисля, че Колдър е име, което ще се превърне в новия Бонд , Борн или друг герой от класическия екшън."