Два военни кораба на НАТО във Варна. Канадската фрегата „Торонто" и испанската „Алмиранте Хуан де Борбон" акостираха на пристанището в морската ни столица след съвместно учение в Черно море с военноморските сили на България и Румъния.

Фрегатата „Торонто" с 250 моряци навлезе в Черно море в началото на септември с още няколко НАТО-вски кораба. Дни по-късно корабът бе епицентър на напрежение между Русия и Запада, след като над него прелетяха руски изтребители.

„Ние очаквахме това от руските военновъздушни сили. Тренирани сме и сме подготвени за такова събитие. Реагирахме на ситуацията по натовските доктрини”, посочи командирът на плавателния съд Джейсън Армстрог.

В Черно море канадският военен кораб участва в няколко учения. Заедно с родната фрегата „Дръзки".

„Учението не е свързано с възникналата криза. То си е рутинно", подчерта командващият ВМС контраадмирал Димитър Денев.

Екип на bTV бе допуснат вътре в канадската фрегата да разгледа бойния арсенал.

„Това е 57-милиметрово оръжие, което може да бъде използвано за въздушни и наземни цели. Корабът разполата със 6 картечници, 24 торпеда за борба с подводници, 16 противосамолетни ракети и хеликоптер „Сий Кинг". „Хеликоптерът е проектиран за борба с подводници, но може да се използва и за много други цели”, обясни лейтенант Рейчъл Игън.

Корабът отплава утре.