1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Общината предлага 850 лв. данък за такси

БГ Бизнес

Налогът се очаква да бъде приет в края на месеца

Данък за таксиметровия превоз в размер на 850 лв. на година предлага транспортната комисия на Столичния общински съвет.

Промяната идва в отговор на промените в закона за местните данъци и такси от април тази година и ще влезе в сила с промяна в Наредбата за определяне на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столичната община. Промяната в наредбата се очаква да бъде приета от СОС на 29 септември.

Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в СОС, посочи, че сумата не е определена случайно и е резултат от консултации и преговори с бранша. По думите й още през март компаниите са се съгласили, че подобен данък ще помогне да се „изсветли” бизнеса и ще бъде добро решение.

Промяната в закона ще даде възможност приходите от данъка върху такситата да влезе в бюджета на общините, посочи още Йорданова.  Този данък ще се изразходва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града.  

Цената от 850 лв. се изчислява на база на патентния данък от 2007 г. в размер на 653 лв. и инфлацията от 30,8%. Данъкът ще се дължи не на водач, а на автомобил и ще е под 2,40 лв. на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 лв. на ден, посочи Йорданова. Тя каза, че не е обсъждано увеличаване на данъка върху такситата през 2017 г. Този данък замества корпоративния данък и данък общ доход за физическите лица, когато става въпрос за водачи еднолични търговци.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии