Мнозинство от членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок и симпатизанти номинираха за негов председател Радан Кънев. В декларация, изпратена до медиите, те настояха за консолидация на Блока и обявиха като първа стъпка избор на лидер. Инициативата е подписана от 15 души.

„Обединени от убеждението за необходимостта от постигане на горните цели и за истински реформи в България, даваме начало на гражданска инициатива за създаване на ЕДИННА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ "РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК", се казва в писмото.

Радан Кънев подаде оставка като говорител на РБ в понеделник, противопоставяйки се на задкулсни договорки на хора от Блока с Бойко Борисов. „Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления”, заяви тогава той.

Пълният текст декларацията:

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА на членове на Гражданския съвет и симпатизанти на Реформаторския блок
Ние, долуподписаните, членове на Гражданския съвет (ГС) и симпатизанти на Реформаторския блок (РБ), споделяйки мотивите на Говорителя на РБ за оставка:

настояваме за незабавни действия за консолидация на Блока с първа стъпка избор на Председател на Реформаторския блок. Номинираме за Председател на РБ г-н Радан Кънев, който назова публично проблемите и посочи решения;

призоваваме ръководствата на партиите в РБ да отговорят на очакванията на гражданите за политическа алтернатива, способна да осъществи радикални реформи и да изведе държавата от тежката политико-икономическа криза;

очакваме Председателството на РБ да изпълни задължението си за свикване на Съюзен конгрес не по-късно от началото на м. септември, на който консолидацията и разширението на Блока да продължи.

Обединени от убеждението за необходимостта от постигане на горните цели и за истински реформи в България, даваме начало на гражданска инициатива за създаване на ЕДИННА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ "РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК".

Апелираме към всички членове и симпатизанти на Реформаторския блок да ни подкрепят в усилието ни за консолидация и за изграждане на силна и работеща алтернатива на статуквото в България. Алтернатива, която убедително да спечели доверие на предстоящите избори и да бъде незаобиколим фактор за бъдещо демократично реформаторско управление – управление в интерес и в името на българските граждани.

Гражданската ни инициатива е отворена за присъединяване от всички организации, членове и приятели на Реформаторския блок.

Подписали инициативата:

Проф. Нели Огнянова
Проф. Тодор Танев
Стоян Радев
Юлиана Николова
Виктор Лилов
Гроздан Караджов
Димитър Бечев
Петър Славов
Трайчо Трайков
Мартин Димитров
Иван К. Иванов
Гергана Николова
Даниела Таринска
Зора Генчева
Ралица Ковачева