9 храни, които може да хапвате след изтичане срока на годност

Проверете ги преди консумация

Реклама

Всеки ден изхвърляме големи количества храна, защото не сме преценили правилно и винаги купуваме повече, отколкото ни е нужно. Обикновено датата, която производителят поставя на хранителния продукт оказва докога той е най-пресен за консумация, но не и че не е безопасен за ядене. Ето кои продукти можем да консумираме след изтичане на срока им на годност:

Месо
Като всяка храна и то си има срок на годност. Всъщност обаче всички знаем, че, ако замразим местото, неговият срок на годност се удилжава. Учените са установили, че със замразяването на месото, можем да удилжим вкусовите му качества с 50% по-дълго.

 

Консервирани храни
Макар да са добре затворени и по никакъв начин изложени на външните условия, консервираните храни в буркани и консерви също имат срок на годност. Истината е, че при правилно съхранение на тъмно и студено място, тези храни са годни за консумация и след изтичане на срока на годност.

 

Яйца
Вярно е, че яйцата са едни от продуктите, които най-бързо се развалят, но пък е грехота да ги изхвърляме, без да сме сигурни, че са развалени. Преди да го направите, пробвайте с теста за плаващите яйца – потопете ги в купа с вода. Ако потънат, значи са годни, но, ако изплуват – изхвърляйте ги на минутата.

 

Паста
Всички макарони, спагети, кус кус и подобни хранителни продукти също могат да запазят вкусовите си качества след изтичане на срока на годност, тъй като са изсушени и твърди. Уверете се, че не миришат неприятно преди да ги готвите.

 

Хляб
Ако в момента не ви трябва хлябът, който купихте вчера, то оставете го във фризера. Когато ви потрябва, просто го извадете половин час преди консумация. Така удължавате срока му на годност. Когато забележите мухъл по него, това е сигурен знак да се отправите към кофата за боклук.

 

Плодове и зеленчуци
Някои видове плодове и зеленчуци са по-издръжливи, отколкото си мислите. Не се подвеждайте от срока им на годност, а проверявайте за обезцветяване, потъмняване, неприятна миризма и омекване преди консумация.

 

Зелена салата
Зелена салата, спанак и всякакви зелении е съвсем приемливо да хапвате дори и да са увяхнали, но не и започнали да гният. Просто ги поставете в студена вода за 10 минути и те ще се освежат на момента.

 

Чипс
Чипсът, крекерите, солетите и подобни нездравословности също е напълно възможно да консумирате след изтичане на срока им на годност. Проверете вкусовите им качества и миризма – ако всичко е наред, значи може да си хапвате от тях.

 

Мляко
Пастьоризираното прясно мляко ще запази качествата си и годността с 50% по-дълго, ако го съхранявате на по-ниска температура. Вместо да го слагате на вратата на хладилника, пробвайте да го оставите по-назад, където температурате обикновено е по-ниска.