Любовта на мъжа минавала през стомаха – до преди да прочета тази книга си мислех, че това е най-силното нещо, което може да направи храната. Всъщност се оказва, че добре сготвеното тя може още много – да смирява убийци, да спасява животи, да подкупва пазачи в затвор, да променя твърдото мнение на дисциплинирани генерали... Романът „Може и без хайвер” на Йоханес Марио Зимел е една сложна смес от заплетени шпионски истории, точни кулинарни рецепти и любов между „Обожавам те!” и „Ще те убия!”.

Томас Лийвен е млад банкер от Лондон, който обожава да готви и да разказва интересните си истории в мъжкия клуб, в който често се събира с приятели. По неволя и по странни стечения на обстоятелствата той е принуден да стане таен агент. Щеше да е прекалено лесно обаче, ако една държава просто го беше вербувала. Нищо кой знае какво, нали? Но за Томас Лийвен се борят Англия, Франция, Германия и САЩ и всяка страна иска той да стане техният шпионин.

И докато скача в пропасти с невидими мрежи, изготвя фалшиви паспорти, бяга от затвора и скача с парашут, Томас Лийвен готви безупречно, като за всяко меню в книгата е посочена точната рецепта. Предлагаме ви една от тях, която ни се стори едновременно лесна и интересна.

Рецепта за запечена лучена супа

„Нарязваме  обилно кромид лук на тънки полумесеци и го запържваме в масло или олио, докато добие златист цвят. Добавяме гореща вода – малко повече от желаното количество супа – и оставяме да ври около 15 минути, след което посоляваме на вкус. Може да се използва и месен бульон. Междувременно нарязвате тънки филийки бял хляб, полагаме ги върху супата и настъргваме обилно кашкавал върху тях. След това поставяме съда в нагорещена фурна, докато кашкавалът добие кафеникава коричка.”

С тази рецепта тайният агент успява да подкупи художника Рейналдо Перейра да фалшифицира паспорти и сам се научава как се прави това тънико, незаконно майсторство, с което успява да спаси много животи и сам да се измъкне от много трудности.

Из страниците на книгата може да прочетете също как се приготвя пъпеш в шампанско, дроб по португалски, пай сюрприз, супа от костенурки, кестени с бита сметана по баденски, яйца а ла Жозефин, крем от лимонова пяна, шпиковани ябълки със сос от винена пяна и др.

Романът „Може и без хайвер” е разделен в две книги за удобство при четенето.
Издава се от Gourmet publishing.
Корична цена: 20 лв.