5 от най-странните светци-покровители

Вижте дори какви неща си имат религиозни покровители

Реклама

Още от древни времена хората са разчитали на различни божества да покровителстват различни аспекти от живота им.

Всъщност, в древните общества е имало божества за абсолютно всичко, така че не е изненада това, че в процеса на асимилиране на християнството функцията да бдят за всичко са иззели светците. Вижте кои са петте най-странни светци-покровители в християнството.

Свети Дрого  (1105-1185) е бил фламандски благородник, който е станал праведен християнин. Той е бил известен със способността си да се раздвоява. Хората са го виждали да работи на нивата и да води меса в църквата в същото време. Странно, но по-късно той е обявен за покровител на кафето и кафенетата.

Свети Антъни Велики (251-356) е християнски монах от Египет, който е живял няколко години в гробница, за да преодолее изкушенията на “скуката, мързела и жените”. Той е и светецът на гробарите.

Свети Лорънс Римски (225-258) е имал иронична съдба. Той е бил изгорен жив като мъченик на християнската вяра и църквата му отрежда място на…покровител на готвачите.

Свети Никълъс често е свръзван с Дядо Коледа и има защо. Никълъс е помогтнал на беден баща с три дъщери за женене, които нямали пари да си позволят зестрите.

За да ги спаси от проституция (каквото щяло да им се наложи по онова време), той изсипал една торба с жълтици в комина на къщата им. Така, Свети Никълъс е станал покровителят на проститутките.

Френската светица Тереза от Лисю (1873-1897), позната като “Малкото цвете на Исус” е написала :”Любовта се доказва с действия, така че как мога аз да покажа моята? Великите дела са ми забранени.” Единственитя начин, който й хрумнал да го направи е било да разпръсква цветя. Познайте на какво е покровителка.