500 милиона долара на година са нужни на НАСА, за да разкрие има ли вода на Марс, имало ли е живот на червената планета и зелени ли са били човечетата, обитавали тази планета.

Над 5 милиарда за година са нужни на България, за да допусне ограбване на една ограбена банка и да накара всички ни да плащаме за далаваретата на червените човечета около АЕЦ „Белене”, сякаш падаме от Марс.

Приключението „Белене”, в което участваха няколко правителства, струва милиарди, които ние и нашите деца ще трябва да плащаме през следващите години. Над милиард и двеста милиона лева ще тръгнат от нашите джобове към сметките на „Атомстройекспорт” заради лакомията на шепа хора, които непоследователно, но целенасочено грабеха с пълни шепи и забогатяваха на наш гръб.

Трябва да сте бесни. Трябва да сте гневни. Защото с над два милиарда и половина от „Белене” и четирите от КТБ можеха да се променят много неща. Можеха да се построят още три магистрали; можеше изцяло да се реформира здравеопазването и образованието, за да може най-после хората, работещи в тези системи да се почувстват достатъчно мотивирани и горди с професиите си.

Популист ли съм, уважаеми грабители? Популзъм ли е подобно сравнение? Хора, ходещи из червената планета, наречена България, в която се граби като в първите години след разпадането на Съветския съюз. И не е нужно правнука на Толстой, прапраплеменникът на Достоевски или сина на майстора на Маргарита да ни казват, че Русия ни била изкупила.

Не, ние се разграбваме и продаваме. 

Знаете ли кое е по-страшно и много по-популистко? Да знаеш всичко това и да не правиш нищо, освен да плащаш. Никой не обясни в последните десет години защо ни е нужен АЕЦ „Белене”? Никой не ни обясни в последните години защо този проект хем започваше, хем спираше. Ако това е „гьол” защо цели три правителства продължиха да наливат пари в него? Имаше дори и референдум, който ни струваше милиони и само Митьо Пищова не се обяви за победител.

Най-тъжното е, че отговорните няма да получат правосъдие. От проекта „Белене” намазаха толкова много хора, че надали ще видим някой на подсъдимата скамейка. По същия начин, по който все още няма ясна перспектива дали някой някога изобщо ще влезе в затвора след аферата около КТБ.

Така, сякаш падаме от небето, ще продължим да плащаме за фалирала банка, непостроена централа и раздуващ се външен дълг. Като на гости на третата планета. Казват, че водата на Марс била много солена. Водата, която в момента ни карат да изпием групово е крайно студена.