Епилиращият стик e малък уред за обезкосмяване, станал изключително популярен в Азия. Постепенно много хора от САЩ и Канада също се възползваха от него, най-вече заради ниската му цена и достъпността му в онлайн порталите за продажба. Техниката е позната още от Средновековието в Средния Изток.

Стикчето представлява метална намотка с меки, гумирани накрайници. За да го използвате, трябва да го огънете, така че да образува буквата U. Поставяте уреда на местата, които искате да обезкосмите, и започвате да въртите краищата му навън и навътре. Чрез въртеливите движения, които правите, косъмчетата се захващат между металните кръгчета и се изскубват заедно с луковиците им.

епистик
Снимка: www.item.rakuten.co.jp
Използването му може да е леко болезнено, защото се изскубват повече от едно косъмчета едновременно, а и кожата на лицето е доста тънка и чувствителна. Болката зависи от прага на чувствителност на човека, но няма как да не включим и факторът – свикване.

Уредът е гъвкав и има възможност да изскубва косъмчета от труднодостъпни места, сгъвки и т.н. Тъй-като е малък и съответно покрива малка площ от кожата, би ви отнело много време, ако решите да епилирате краката си, например. Но може да премахнете косъмчетата от брадичката, горната устна и челото. Не се препоръчва за веждите.

Профилактично може да го прокарвате по повърхността на лицето си, докато гледате телевизия или пък сърфирате в интернет. Косъмчетата и мъхът по бузите, брадичката и челото са проблем на много жени, страдащи от дисбаланс на хормоните. Ако лицето се зачерви, за успокоение се използват кубчета лед или гел с алое вера.