Лятото не е само дзен край морето, излежаване върху пясъка и сол в косите. Най-чаровната, дишаща с пълни гърди и пращяща от здраве лятна почивка е в прохладата на планината. Луксозен планински хотел и човек, близък на сърцето – две неща, а всъщност сложната формула на добре прекараното време. Ако белите ви дробове имат нужда от въздух с аромат на борова смола, а устните копнеят за пирински чай рано сутрин и червено вино вечер – има 101 неща, които да завихрите около себе си в Банско.

1. Сред зеленото на Пирин
Хванете се за зеленото на Пирин. Докоснете меката трева, кората на високите мури... Национален парк „Пирин” е като малка част от рая със своите вековни смърчови гори, планински поляни с клек, дълбоки циркуси и изумрудени езера.

Снимка: iStock

2. Слънце в двойни дози
Да се излежавате на слънце не е просто мързел и почивка. Това е акумулиране на жизненоважни енергийни запаси. Ще са ви нужни, когато се върнете отново в забързаното, работно ежедневие. В Банско слънчевото греене вдига живака на термометъра до 35 градуса. Но тук тази топлина е приятно освежена от планинската прохлада и свежия повей на вятъра. На поляна или край басейна на хотела – вземете своята доза щастие на лъчи.

3. Когато звездите са на земята
Петте звезди на Kempinski Hotel Grand Arena Bansko могат да дадат озаряването, от което има нужда всяко работещо момиче, отдадена майка, бизнесдама, жена, която знае точно какво иска, влюбена двойка или семейство. И го иска тук – в Банско, и сега – това лято! 

4. На СПА
СПА ваканция в хотела – не глезотия, а това, за което тялото копнее. Детоксикираща терапия с унгарска глина, летен перлен пилинг, тайландски масаж и лятно охлаждащо обвиване на нас ни звучи прекрасно. Защото... 

5. ...красотата ще спаси света!
Хидратираща и охлаждаща маска и масаж на цялото тяло, маска с алое вера и масаж с олио от краставица, охлаждаща маска за крака и дълбок възстановяващ масаж – съблазнително, нали?

Снимка: хотел \"Кемпински\"



6. Уникално селфи само в Банско
Не снимайте палците на краката си - както знаете, това е едно от най-досадните селфита. Искате ли нещо по-оригинално? Може да го направите само в Банско! Селфи на паметника на Паисий. Монументът е създаден през 1976 г. от скулптора Стойчо Тодоров и се предполага, че около мястото, на което е издигнат, се е намирала родната къща на Паисий. Не забравяйте, когато споделите снимката си, да сложите хаштаг на кирилица. 

7. Движение = дълголетие
Банско предразполага към много спортни активности на открито. Ако мускулите ви имат нужда от тонизиране, малко преди тялото ви съвсем да заеме формата на офисния стол, тук може да опитате рафтинг, конна езда, обиколки с АТВ и офроуд сафари.

8. Up There In The Air
В планината е мястото, където можеш да загубите и да намерите себе си. Банско е добра изходна точка за множество туристически маршрути. Ето някои от тях - хижа „Демяница” - хижа „Безбог” (времетраене 6 - 7 часа); хижа „Вихрен” - хижа „Демяница” (времетраене 5 - 6ч.); изкачване на връх Вихрен (2914 м); маршрут петте езера - Муратово езеро, Рибно езеро, Жабешко езеро, Дългото езеро и езеро Окото.

9. Не се превръщайте в произведение на изкуството
Обещават го спиралите за мигли, които трябва да изтегляте от основата към върха зигзагообразно; шампоаните за обем, лаковете за нокти... Да си произведение на изкуството, докато сте живи обаче, е клише! Останете живи в настоящето и се насладете на прекрасното лято в Банско. А произведенията на изкуството са в музеите на Никола Вапцаров и Неофит Рилски и в постоянната иконна изложба.

10. Да докоснете корените си
Може да го направите в Историко-етнографския комплекс „Радонова къща“, Духовно- историческия център „Паисий Хилендарски“, Велянова къща...

11. Вода, повече вода
Вода с лимон, вода с мента, вода с ягоди или чиста вода на спокойствие в La Veranda. А знаете ли, че най-големият природен дар в Банско са именно минералните води?

12. Най-дългата надуваема водна пързалка в Европа 
Toзи уикенд (29-30.07) на Бъндеришка поляна може да се насладете на уникална атракция - най-дългата надуваема водна пързалка в Европа. Има още мини голф, мини футбол и много други. Кабинковият лифт, който отвежда директно до Бъндеришка поляна, е точно пред хотела и е с работно време за лятото от 8 до 16:30 ч. за юли и септември и от 8 до 18:30 за август.

Следва продължение >>>