Със своите 2925 м Мусала гордо издига своята снага в Рила. Гордо, като за връх първенец на Балканите. Защитата, която високите върхове осигуряват, е една от основните причини още римляните да използват тези места, за да устроят своя защитническа крепост. Името й било Германея. Другото богатство, което ги привлякло, била топлата минерална вода. Древните римляни умело се възползвали от чудотворните термални води, идващи от дълбините на земята. А те били умни хора. Бързо открили благотворните й качества и превърнали града крепост Германея в балнеологичен център за ранените от войната. Точно тук – в топлината са сапаревските води, е лекувал своите рани император Марк Аврелий. Това е една от причините той да доживее до достолепната възраст от 59 години. И преди да сте възкликнали "Много малко!", имайте предвид, че средната възраст на живот по това време е била едва 40 години. Днес топлите минерални води се използват за лечение на проблеми с опорно-двигателния апарат, нервната и кръвоносната система, гинекологични и кожни заболявания. След проведен хидрокурс със сигурност ще почувстване облекчение в ставите и мускулите си.

В Сапарева баня посрещат топло

Топло, топло, та чак горещо –  цели 103 градуса. Температурата на пулсиращия гейзер тук е най-високата на целия Балкански полуостров. Водата е с 31,7 градуса по Целзий по-топла от най-топлите води в курорта Карлови Вари. На всеки 20 секунди феноменът изригва струя с височина 18 метра. Ако поставите няколко пакетчета чай във фонтана, ще се получи най-голямата чаша чай, сварен, без да се използва електричество.

Горица, Йовица и красивият водопад

Следвайки новия асфалтов път с отличителна маркировка в посока север, ще попаднете в близкото село Овчарци. Няколко минути от централния площад с чешмата, нагоре по стръмните и тесни улица, и попадате в едно друго време. Тук перат килимите във валявици (тепавици), водата за пиене вадят от геран, а мокрите си гащи простират... където им падне.

гащи

Екопътека ще ви отведе до красивия водопад Горица. Легендата разказва, че много отдавна по тези места живели две красиви девойки – Горица и Йовица. Горица била много красива и турският бей я харесал. Поискал я, но девойката не му се давала. Търсейки място да се скрие, тя избягала в планината, където сестра й Йовица пасяла овцете. Но дори и там не успяла да се скрие. Турците я намерили. За да се спаси, Горица се хвърлила от високите скали, право в реката. Така се появил водопадът. До него днес води тясна екопътека с много каменни стъпала и тясно дървено мостче. След като повървите 15-ина минути, пред вас ще се открие чудесна гледка към падащата вода и реката. Поседнете на малката пейчица. Тя е затова – да успеете да попиете всичко от красотата наоколо.

водопад

Водопадът е с височина 39 метра. Водите се разбиват с грохот и образуват малко огледално езерце. В скалите наоколо гнездят различни видове птици. А в тъмните дупки, съвсем близо до падащата вода... Е, там не зная какво се крие!