11 супер зареждащи храни

Класация, в която всяка храна е кой е по-по-най

Реклама

Как да получите максимална хранителна стойност от една храна с консумирането на минимални количества от нея? Ами, като изберете правилната храна. В материала ви представяме 11 от най-богатите на хранителни вещества храни в света.

Сьомга
Ако се оглеждате за храна, която съчетава в себе си почти неизброимо количество полезни съставки, то определено трябва да се спрете на сьомгата. Омега-3 мастни киселини, магнезий, витамини от В групата, калий, селен – всичко това получавате само от тази симпатична и полезна рибка. Поне веднъж в седмицата трябва да хапвате от тази суперхрана. Начуно доказано е, че хората, които редовно консумират сьомга намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, деменция, депресия.

Зеле

Витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и биоактивни съставки – тези и още полезни вещества ще откриете в на пръв поглед обикновеното зеле. Някои последни изследвания показват, че то дори е по-полезно от спанака. Съдържанието на биоактивни съставки помага в борбата с различни видове рак.

 

Морска трева
Морската трева е общо название на повечето растения, които виреят в морето. В много от случаите те е дори по-хранителна от доста от зеленчуците, с които се храним, съдържаща калции, желязо, магнезий, манган, както и някои редки биоактивни съставки. Така например, ако хапвате яколко пъти в месеца кафяви морски водорасли, това е напълно достатъчно на организма да задоволи нуждите си от йод. Ако не си падате по подобни екзотики в храненето, може да пробвате водорасли, които се продават на таблетки. Много видове суши също предлагат в състава си различни видове морска трева.

 

Чесън
Може би харесвате чесъна заради неповторимия вкус, който придава на всяко ястие, но може би не знаете какво получава организма ни, когато се храни с него – витамини С, В1 и В6, калций, калий, мед, манган и селен. Има още едно важно вещество, което чесънът предлага в състава си – това е алицинът, който има силно антибактериално действие. Това е и причината в сезона на настинките и вирусите много хора да поемат големи количества чесън. Освен това чесънът се бори с някои видове рак, а също и понижава нивата на лошия холестерол.

 

Черупчести
Под черупчести имаме предвид миди, стриди и други техни събратя. Мидите например, са най-богатият източник на В12 в света. Освен това съдържат витамини С и от В групата, калий, селен и желязо. Стридите също не са за подценяване със съствав, богат на цинк, мед, витамини В12 и D.

Картофи
Консумираме го толкова често, че не се замисляме какво точно съдържат те. Е, отговорът – един средно голям картоф ни зарежда с достатъчно количества желязо, магнезий, мед, манган, както и витамини С и В. Те наистина са една от храните, които ни дават по малко от почти всички хранителни групи, от които организмът се нуждае.

Черен дроб
Ако си падате по месото, то трябва да знаете, че един от най-хранителните и полезни животински органи, които може да си позволите да сложите на масата, е черният дроб. Какво получавате, засищайки стомаха с черен дроб – витамин В12, В6, В5, В2, А, фолиева киселина, мед, желязо, фосфор, цинк и селен. Всеки от нас трябва поне веднъж в седмицата да консумира черен дроб, за да е сигурен, че организмът му си набавя всички тези важни съставки.

Сардини
Сардините са малки, мазни риби, които могат да се ядат цели, включително техните кости, кожа, всички органи и мозък. Всички те са еднакво полезни и хранителни, защото осигуряват на тялото почти цялата гама от хранителни вещества, от които се нуждаем. Нека не забравяме и омега-3 мастните киселини, на които сардините също са богати.

Боровинки
Когато си говорим за плодове, техният най-полезен цар е несъмнено боровинката. След витамините и минералите, които съдържат, трябва да се обърне внимание на антиоксиднтите, които в боровинките се намират в изключително големи количества. Последни изследвания показали, че те са способни да стимулират мозъка и да подобряват паметта.

Жълтъци
При умерене консумация на жълтъци, те могат да бъдат много полезни и хранителни. Съдържат витамини и минерали. Лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се в тях, доказано предпазват очите от редица заболявания като катаракта и дегенерация на макулата. Протеините и полезните мазнини в тях пък ни зареждат с енергия за целия ден.

 

Тъмен шоколад
Ако сте пристрастени към сладкото и се оглеждате за здравословна алтернатива, то тъмният шоколад с високо съдържание на какао е точно за вас. Освен, че ще си получавате дозата сладко, към него добавяте и прилични количества фибри, желязо, магнезий, мед и манган. И това не е всичко – неговото най-голямо преимущество са антиоксидантите. Доказано е, че тъмният шоколад понижава кръвното налягане, подобрява кръвния поток и мозъчната дейност.