21 неща, с които ще направиш връзките си с хората по-леки

Всичко е добре, когато и ти си по-добър, нали?

Реклама

Лесно няма! Това се отнася с пълна сила за връзките между хората. Това е така, защото сме уникални. Ти си уникален, колкото всички останали. Странно звучи, но е така. Като едната половина от двойката (приятелска, семейна, любовна, човешка), в която сте едно цяло, ти носиш 50% от отговорността – за хубавото, за лошото, за щастието, за мизерията… Виж 21 неща, които можеш да направиш, за да станат връзките ти с твоите хора по-безпроблемни. А не са ли тези връзки, всъщност, целият живот? Така, виж 21 неща, с които ще си оправиш живота…

 

1. Спри да търсиш у другите любовта и уважението, които само ти можеш да осигуриш на себе си. Не изливай собствените си комплекси върху околните. Ако те тресе несигурност и комплекси, дори половинката ти да те залива с любов всекидневно, все няма да ти е достатъчно. За какъвто и да се мислиш, жената до теб вече те е заобичала, приятелите ти вече са те заобичали. Значи имаш нещо/неща за обичане. Обичай се и ти и спри да подлагаш хората на съмнение.


2. Приеми недостатъците си – тази точка е свързана с предходната. Няма идеални хора и не е необходимо да се терзаеш прекалено, че и ти имаш кофти черти. Стига да не нараняваш хората умишлено, всичко може да ти бъде простено. Прости си и ти недостатъците. Жената, която те обича, вече го е направила.


3. Спри да се сравняваш и съревноваваш всяка секунда – Всеки човек заслужава да извърви пътя си по начина, по който иска, за времето, което му е необходимо. Животът не е състезание – изхвърли от ума си хронометрите, изгори калъпите, заради които си се сгънал на четири, за да се побереш. Живей си живота, гони си целите, чувствайки се добре и себе си. Така елиминираш възможността неудовлетворението да се настани в главата ти и да отрови всеки аспект от живота ти, включително и взаимоотношенията ти с близките.


4. Дай възможност на хората да бъдат такива, каквито са – връзките между хората се градят на общи черти, общи интереси, но не очаквай във всекиго да откриваш „социален близнак“. Цени приликите с околните, но и уважавай различията помежду ви.


5. Бъди мил и любезен… дори да не ти идва отвътре в даден момент. Не можеш да знаеш какво изживява човекът срещу теб в момента, в който си решил да излееш гадорията от цялата си работна седмица върху него/нея, защото… ами, в повече ти е дошло! На всекиго всеки ден нещо му идва „в повече“. Това не означава, че е ОК да разтоварваме това, което не можем да понесем, върху околните.

 

6. Започни да показваш любовта си – искаш близките ти да ти доказват, че те ценят и обичат с действията си. Защо мислиш, че те нямат нужда от същото само, защото не ти го казват. Всеки има нужда от това и най-малките жестове се броят и имат значение, затова не ги пести.


7. Спри да съдиш – ако се взираш непрекъснато в нещата, които не харесваш в останалите, няма да ти останат очи за хубавото и любовта, която те ти дават. Не бъди прекалено критичен, защото, ако завъртиш огледалото, портретът на „себе си“ няма да е по-различен, Дориан Грей!


8. Всичко, което правиш, е значимо – запомни това. Ти си значим. Близките ти го оценяват и за тях постъпките ти са всичко, затова нека тези постъпки са добри.


9. Не драматизирай – не позволявай един малък облак да ти скрие слънцето. Малките облаци нямат такива способности, само твоят мозък може да им ги даде. Не го позволявай, при положение, че можеш да прецениш за кое си струва и за кое не си струва да се шашкаш.


10. Започни да правиш неща, които са добре и за теб – ако се съобразяваш непрекъснато с „какво ще кажат другите“ или какво ще си помислят за теб, ако направиш еди-какво си, какво въобще ще си позволиш да направиш в този живот? Понякога е добре да слушаш само себе си и живеенето ще ти помогне да различиш кои са тези моменти, за да не превърнеш живота и себе си в „чуждо мнение“.

 

11. Забрави, че непрекъснато трябва да си прав – компромисите са създадени, за да дадат възможност на уникалните човеци, каквито сме всички, да си паснат за нуждите на собственото им щастие. Понякога трябва да изберем да отстъпим, да не сме прави, дори да не грешим, да изберем човека срещу нас пред гордостта си.


12. Това ще нарани ли някого, когото обичам и на когото държа? – не можеш да нараниш някого многократно, дори и без да искаш, и да очакваш той да те обича и уважава. Дори „без да искаш“ е по-лошо, защото ти дори не си се замислил за околните и си газил наред, за свое добро. Егоистите са щастливи самотници. Искаш ли да няма с кого да си кажеш „Наздраве“, когато празнуваш личните си победи?


13. Спри да се фокусираш върху външната красота – хората са толкова красиви, колкото големи са любовта, добротата, състраданието им. Животът ти ще е красив, ако си заобиколен от красиви хора, а не от хора, красиви на снимки. Търси и бъди такъв човек.


14. Започни да цениш малките неща – те са навсякъде около теб всеки ден. Приятел те поздравява с любима песен насред улицата, защото е запомнил, че я харесваш, а е запомнил, защото това си ТИ. Любимата ти е махнала доматите от любимата си салата, защото ти не ги обичаш. Майка ти ти се обажда, за да се увери, че си здрав, защото навън върлува грип. На хората им пука за теб и е готино!


15. Спри да караш хората да правят неща насила и не позволявай другите да ти натрапват нещо на теб – търпение трябва. И разбиране. Не очаквай околните да искат нещо за себе си, защото ти си решил, че това е добре за тях. Няма да ти бъде приятно, ако ситуацията е обратната, нали? Понякога на хората им е необходимо време да „узреят“ за дадена идея. Осигури им го, осигурявай го и на себе си.

 

16. Окуражавай близките си – няма да ти свършат думите, ако повтаряш едно и също нещо на приятел, за да му вдъхнеш смелост. Може да ти писва на моменти, може на теб да ти се струва, че няма смисъл, защото водите един и същи разговор вече месеци, но може би точно твоите думи са нещото, което крепи този човек и той има нужда да чува всичко от твоята уста, докато тя пресъхне. Близките ти ще направят същото за теб, ако се наложи, така че не се пести.


17. Престани да приемаш всичко твърде лично – не можеш да приемаш цялата отговорност за действията и думите на околните. Не се обвинявай за всичко, което другите правя и казват – думите и действията им са провокирани от техните лични чувства, не можеш да промениш начина, по който един човек се е почувствал.


18. Прощавай – всеки може да сгреши, включително и ти. Не трябва да се сещаш за тази истина, само когато ти търсиш прошка за нещо.


19. Не позволявай очакванията ти да съсипят любовта ти – всеки има в главата си собствена представа за начина, по който иска да се случват нещата в живота му. Представяме си идеалната любов, идеалното приятелство, идеалната кариера – това са хубави неща, които ни карат ние самите да работим за съвършенството им. Не бива обаче да позволяваш идеалните ти представи да провалят случващата ти се щастлива реалност. Щастлив си, обичан си, даваш и получаваш любов – какво като не е по начина, по който си го представяше?


20. Спри да се срещаш с хора, които те карат да се чувстваш по-малко от това, което си – заслужаваш да си щастлив. Никой не бива да те кара да се чувстваш виновен за щастието в живота си, сякаш не го заслужаваш. Истинският приятел няма да те накара да се чувстваш зле, защото си щастлив, само защото той не е ОК в момента. Заобикаляй се с хора, които те предизвикват да бъдеш по-добър и с които споделяш щастието си… а не само лекуваш тяхното нещастие.


21. Спри да казваш ДА, когато искаш да кажеш НЕ – няма как всички да те харесват и няма как хората да харесват всичко в теб. Ако действията ти са провокирани само от желанието да угодиш на останалите, ще загубиш себе си. Няма лошо да правиш някои неща, които близките ти ти предлагат, но никой не може да те съди, ако отказваш да участваш в неща, които биха направили част от живота ти не-твой.