4 стъпки към разум в харченето

Вижте някои популярни твърдения, касаещи бюджета ви

Реклама

Как да поддържаме финансите си в ред? Не е толкова трудно, ако вложим дисциплина в това, но доста често се случва да се подлъжем по някой упорит "мит". Вижте няколко такива и защо не са верни

 

Трябва да поддържате добър баланс за да имате по-добри кредитни условия

 

Това е популярно схващане, но поддържането на добър баланс, няма да подобри кредита ви. Най-добре е да плащате дължимото по едно и също време всеки месец.

Добра идея е да си плащате сметките навреме всеки път. В допълнение, старайте се да нямате много плащания на кредит; също така, избягвайте твърде често да използвате пълния си кредитен лимит.

 

Банките са най-доброто място за съхранение на парите

 

По принцип е така, заради лихвите, които получавате, но ако банката фалира, не можете да си върнете всички пари. Вярно, че парите ви са на сигурно място в банката, но повечето лихви в банките са ниски.

След това идва другият проблем - инфлацията, при която парите ви се обезценяват и е по-добре да инвестирате, освен ако няма да ги ползвате в близко бъдеще.

Някои хора имат по няколко сметки в банката, но за всяка една от тях се плаща такса, така че проверете дали не губите много пари от такси.

 

Получаваш, каквото плащаш

 

Не винаги фактът, че даваш много пари, ще гарантира какво ще стане. Цената не винаги означава, че един продукт непременно е по-добър от друг.

Просто марката продава по-скъпо някои продукти. Не се срамувайте да потърсите най-добрите възможности, според бюджета ви, вместо непременно да вложите пари в нещо скъпо.

 

Кеш-ът ще ви спести пари

 

Като цяло  е по-добре да се плаща в кеш. Има изследвания, които показват, че потребителите харчат по 12-18% повече, купувайки с карта.

От друга страна кешът в джоба може да се регулира лесно, но може  и да изчезне лесно. Докато с карта можете автоматично да плащате сметки и така няма как да изхарчите тези пари, без да се усетите.