5 довода против Windows 10

Безплатното преминаване към най-новата ОС на Microsoft изтича на 29 юли

Реклама

Ето пет причини, поради които някои потребители не преминават към Windows 10.

1. Не искате да споделяте толкова много лични данни

Windows 10 събира много данни за вас. Как използвате приложенията, какво пишете, местоположението ви, контактите, задачите ви в календара и т.н. Ако използвате виртуалния асистент Cortana, предоставяте на централата в Редмънд още повече информация, включително гласовите си команди.

Потребителите на Home и Pro версиите на ОС могат да намалят предоставянето на данни, като изберат нивото Basic. При него Microsoft събира информация само за настройките на сигурността, за „увисванията” на системата и съвместимостта на приложенията. Според компанията всички данни се събират анонимно, но някои хора се притесняват дори и от това.

2. На стари машини Windows 10 работи прекалено бавно и (или) с проблеми

Компютрите, които са били продавани навремето с Windows 7, могат да преминат към най-новата ОС, но това е само на теория. На практика те са с по-скромни възможности и работят бавно под Windows 10. А някои от компонентите дори не работят правилно, например мониторът, защото има проблем с драйверите.

Microsoft дава възможност до 31 дни след инсталацията да се върнете към предишната ОС, но някои потребители се оплакват, че машината им е изпаднала в „безтегловност” и ситуацията е „ни напред, ни назад”. Някои от върналите се към старата ОС споделят, че тя вече не е толкова стабилна, а част от програмите забиват.

3. По-малък контрол върху ъпдейтите

При Windows 10 ъпдейтите са по-чести и в повечето случаи се прилагат автоматично. Потребителите с Home версията имат по-малък контрол върху отлагането на ъпдейтите, а понякога се нуждаят от това заради проблеми с драйверите.

Някои се оплакват от прекалено обемните ъпдейти, но пък Microsoft дава възможност почти всички, без най-критичните, да се свалят само при наличие на Wi-Fi връзка. Тоест на потребителите не се налага да плащат на мобилните оператори за допълнителен трафик.

4. Не харесвате новия интерфейс

При всяка нова версия на ОС е нужно време, за да се свикне с новостите. Някои от тях могат да бъдат лесно изключени от настройките, докато за други са нужни повече познания или изобщо не могат да бъдат забранени.

Една от спорните новости в Start Menu (доста по-голямо впрочем, отколкото при Windows 7) е включването на реклами за приложения от Windows Store. При някои от тях е достатъчно само едно кликване, за да се инсталират автоматично на компютъра ви.

Объркване предизвиква и разделението на настройките между Control Panel и Settings pages.

5. Отсъствието на някои функции

Разбира се, Windows 10 идва с много новости, но и премахва някои функции. Сред отсъстващите са Windows Media Center и софтуерът за телевизия. Няма ги и т.нар. placeholders за облачната услуга OneDrive. В Windows 8.1 те се наричаха още smart files и потребителите виждаха всички файлове в OneDrive, независимо дали се съхраняват на устройството или не. Очаква се Microsoft да ги върне в употреба, но засега не е ясно кога ще стане това.

 

Тагове: ос microsoft Windows 10