5 довода “ЗА“ Windows 10

Безплатното преминаване към най-новата ОС на Microsoft изтича на 29 юли

Реклама

Ето пет причини, заради които си заслужава да преминете към Windows 10.

1. Новите функции

Windows 10 ви дава възможност да ползвате виртуалния асистент Cortana, новия браузър Edge, както и да се логвате в системата чрез лицево разпознаване (Windows Hello). Новата ОС има и много по-добра поддръжка за електронните писалки.

Друг е въпросът дали тези неща ви трябват. Някои потребители се оплакват, че Cortana не е много умен, но това важи и за другите виртуални асистенти. Все пак това е изкуствен интелект и ще мине доста време, докато компаниите усъвършенстват продуктите си.

Някои от подобренията в Windows 10 не са толкова видими, но пък са много съществени. Например значително по-бързото зареждане на ОС в сравнение с Windows 7, както и по-ефективната поддръжка на едновременното използване на няколко монитора. 3D графиките също се обработват по-бързо благодарение поддръжката на DirectX 12 API. Добавянето на Windows Subsystem за Linux пък позволява използването на Ubuntu софтуер под Windows.

2. Поддръжка до 2025 година

Базовата поддръжка за Windows 8 е до януари 2018 г., а разширената до януари 2023 г. За Windows 7 базовата вече приключи, а разширената е до януари 2020 г.

Предимството на Windows 10 е, че ще получавате корекции на бъговете и защита при открити пробиви в сигурността до октомври 2025 г., когато приключва разширената поддръжка.

3. Завръщането на Start Menu и по-добър десктоп

Microsoft отчете голямата си грешка с премахването на Start Menu в Windows 8 и го реабилитира още в 8.1. В новата ОС менюто е нещо средно между класиката от Windows 7 и плочките от Start Screen на „осмицата“. Вероятно мнозина се дразнят от рекламите на Windows Store, но пък те могат да бъдат премахнати лесно.

Подобренията в десктопа включват поддръжка за Virtual Desktops и Task View, който позволява лесно превключване между приложенията виртуалните десктопи.

4. Безплатен е

До 29 юли 2016 г. Windows 10 е безплатен. След това ще трябва да заплатите 119 долара за Home версията или 199 долара за Windows 10 Pro.

5. По-добър достъп до данните

За потребителите на Windows 7 плочките с автоматично обновяваща се информация (Live Tiles) ще бъдат новост – например прогнозата за времето.

В Taskbar-а има поле за търсене, което обхваща не само файловете и софтуера на компютъра, но и Windows Store и търсачката Bing. Интеграцията с облачната услуга OneDrive пък позволява лесен достъп до файловете, когато работите на различни компютри.

Тагове: Windows 10 Microsoft