5 начина да си откраднем 5 минутки

Да крадеш, когато става дума за петте минутки на майката за кафе, маска и танц, не е грях.

Реклама

1. Насаме със залеза и изгрева

Използвайте времето вечер, когато се е спуснала нощта, децата спят, изморени от лудории, съпругът ви е задрямал на дивана с вестник в ръка, а вашият събеседник е чаша успокояващ чай. Или пък сутрин, когато всички в къщи още спят, тихо е и само първите слънчеви лъчи пропълзяват по пода, за да се насладите на една ободряваща чаша кафе. Само вие и мислите ви. Предстои ви един прекрасен ден.

2. Открийте своята мантра

Думата медитация може и да звучи стряскащо, но всъщност е едно от най-лесните неща, които може да правите всеки ден, за да бъдете в хармония със себе си. Може да медитирате в колата, в кухнята, след като детето заспи или докато си играе самостоятелно.
Седнете в удобна поза, затворете очи и се концентрирайте върху дишането си – дълбоко вдишване и бавно издишване. Изпънете гръбначния стълб и отпуснете мускулите на врата и раменете.
В най-популярните методи за медитация се използват мантри. Намерете своята фраза, чието повтаряне ви успокоява, и я повтаряйте през минутките на медитация. Това може да е рефрен на песен, строфа от стихотворение, реплика от филм, цитат от разказ или каквото друго ви е впечатлило и ви харесва, заради смисъла или благозвучието.

3. Бърза грижа за лицето

Рядко майките имат възможност да си позволят посещение в спа център за масаж или други релаксиращи процедури, било то заради липса на време, пари или човек, на когото да поверят грижите за детето си. Но ако майката не може да отиде в студиото, то студиото може да се пренесе в дома й. Забъркайте бърза домашна масака с хума и розова вода, с чай, или с краставица, поставете я и полегнете за 5 минути на дивана. Завесете пердетата или изгасете лампата. Пуснете си лека, отпускаща музика. Ако покрай тези 5 минутки успеете да откраднете и още пет, за да се отпуснете максимално, ще се почувствате наистина освежени.

4. Танци-манци

Дайте на децата книжка за оцветяване, пластилин или пъзели, пуснете им детско филмче и ги оставете да се забавляват. Това е вашето време за кратка почивка. Знаем, че ви чака вечерята, неизмитите съдове и неизгладенето пране. Но ори да отложите тези дейности с 5 минутки, никой няма да пострада. Пуснете си диск с музика или просто сложете МП3 плейъра в ушите си и танцувайте. Просто ей така, сама, по средата на стаята. Това ще ускори сърдечния ви ритъм и ще повиши настроението ви. Със сигурност домакински задължения след това ще са ви по-леки.

5. Списанието - един добър приятел

Независимо от това колко напрегнат е бил деня ви, отделете си 5 минутки преди заспиване, за да разгледате някое лайфстайл списание. Четете и разглеждайте единствено и само това, което ви е наистина приятно. Това е вашетолично  време и единственото ви задължение е да се чувствате приятно. Разглеждането на списание е страхотен начин да припомните на себе си, че не сте само майка и съпруга, а една истинска и специална жена.