6 изненадващи съвета от учените за по-щастлив живот

Един от тях е: Носете слънчеви очила

Реклама

Списъкът с нещата, които ни правят нещастни, се увеличава постоянно – социалните медии, мобилните телефони, Борис Джонсън, националният футболен отбор и т.н. Ето шест необичайни съвета, които ще ви помогнат да повишите чувството си на удовлетвореност от живота.


1. Гледайте кахърни филми

Да гледаш „12 години в робство“, когато ти е криво, не изглежда много логичен съвет. Изследване в Охайо обаче е установило, че след прожекция на тежки филми хората се чувстват по-добре, защото виждат, че „има и по-лошо“ от техния реален живот.

2. Живейте на село

Големият град предлага от всичко по много – работа (т.е. пари), удоволствия, възможности за запознанства и т.н. Би трябвало хората там да цъфтят от щастие, но не е така. Точно в големите градове са депресиите, самоубийствата и големите разочарования. Оказва се, че колкото по-голяма е гъстотата на населението, толкова по-малка е удовлетвореността на хората. Една от причините е прекалено високата летва и многото примери на преуспели хора, които мнозинството не може да настигне в състезанието, наречено живот. Друга причина е повърхностният характер на голяма част от човешките контакти.

Психолозите са установили, че в малките общества хората са по-щастливи. Те наричат тази връзка между ниската гъстота на населението и доброто ментално състояние „щастието на саваната“.

3. Носете слънчеви очила

Както смехът е поредица от мускулни движения, правещи ни щастливи, така и намръщването при силна светлина отключва у нас тревожност. Това се получава, защото сме свикнали свиването на тези мускули да бъде свързано с някаква тревога. Така че – носете слънчеви очила. Невролозите ви го препоръчват.

4. Пътувайте с градския транспорт

Звучи абсурдно, но вижте заглавието – изненадващи съвети, а не очаквани, нали така. Не знаем дали това правило важи за България, но изследване в Швеция е показало, че след едномесечно използване на метрото хората, които принципно отиват на работа с кола, са по-щастливи от обичайното.

Едно от обясненията за този ефект е, че в градския транспорт човек е част от група и се чувства по-сигурен. Отпада и напрежението от самото шофиране, което в големите градове не е никак малко.

5. Мислете за смъртта

Да, смъртта по принцип е потискаща тема, но тя действа на психиката както кахърните филми – оценяваме колко е хубаво, че сме живи и се радваме на малките неща вместо да се ядосваме за глупости.

Учените са направили експеримент с актьор, който уж случайно си изпуска бележника на улицата. Когато той е вървял близо до гробище, хората са били с 40% по-склонни да му помогнат и да му подадат бележника в сравнение с минувачите на друга, отдалечена от гробището улица.

Мисълта за смъртта ни прави по-човечни и по-спокойни.

6. Влезте в битка

При съревнование с друг човек в тялото ни се отделя хормонът допамин, който ни кара да се чувстваме тонизирани. Всеки спорт, който противопоставя двама души, например тенис, е подходящ. Разбира се, най-голям ефект има при бокса и другите бойни спортове, където битката е буквална.