6 съставки в салатата, с които ще отслабнете по-лесно

Какво трябва да съдържат салатите в сезона на плоския корем

Реклама

Пролет е и сигурно вече ориентирате режима си на хранене към по-леките храни като салати например. Това са чудесни навици за всички, които искат да влязат във форма за сезона на банските и плоските кореми. От колко време сте на салата? Няколко седмици, цял месец? Може би не виждате резултат все още. Причините може да са много, но точно днес ще ви дадем една доста основателна – не всички съставки в тях съдържат нужните хранителни вещества, протеини, въглехидрати и мононенаситени мазнини, от които тялото се нуждае, за да е в перфектна форма. Ако вашият случай е такъв, то ето какво може да добавите към тази свежа храна, за да е пълноценна и да ви помага в отслабването.



Конопено семе


Напоследък на мода са все по-странни семена и храни, които обаче наред със своята екзотичност, са и много полезни за здравето и фигурата. Конопеното семе е една от тези довабки, съдържаща големи количества протеини, омега-3 мастни киселини и фибри. Семената са леко сладки, така че едновременно със засищането, задоволяват и глада на тялото за сладко, без добавена захар. Една супена лъжица към салатата е достатъчна, за да се насладите на 40 калории, пълни със здраве и енергия.


Авокадо


Само половин авокадо е достатъчно в една салата, за да стане тя пълна с витамини, минерали и полезни мазнини. Това са около 160 калории, за които няма да съжалявате в никакъв случай. Кремообразната текстура на плода позволява и той да бъде използван и като дресинг – намачкан с добавени зехтин и оцет.

 

Ябълков оцет


И така – почти всяка салата се нуждае от подобен вкус, за да придобие леко киселоа нотка. Защо е полезен ли? Само две супени лъжици към дресинга подтискат апетита, стимулират обмяната на веществата, намаляват задържането на вода в организма и подуването на стомаха. Калорийната стойност е едва 5 калории на 1 супена лъжица.



Люти чушки


Всички сме чували, че капсацинът, съдържащ се в лютите чушки, засилва метаболизма и ни кара да се чувстваме сити. Е, в повечето салата те не са най-традиционната съставка, но, ако обичате пикантно и лютиво, то не забаравяйте да слагате по съвсем малко количество, което ще работи за вашето отслабване.


Копър


Ето нещо традиционно за салатите, с което тези, които не харесват лютиво могат да заместят лютите чушки. Освен, че е лесно достъпен навсякъде, копърът има чудесни свойства, които ни карат да почувстваме по-бързо ситост в стомаха. Много малко от нас знаят, че той всъщност има и антимикробни свойства, които предотвратяват подуването на стомаха.



Бадеми


Не е случайно, че диетолозите често препоръчват хапването на ядки в случаите, в които прегладнеем зверски. Бадемите конкретни съдържат протеини и полезни мазнини, които ни карат да се чувстваме сити и по-рядко да посягаме към вредните снаксове, чипсове и солети. Ако приготвяте салата у дома и ако искате да засилите вкуса на бадемите, поставете ги във фурната за няколко минути и след това сложете в купата със зеленчуци. Само една шепа от тях ще достави на организма около 130 калории, които си заслужават, откъдето и да ги погледнете и хапнете.