7 суперхрани, които топят мазнини

За наше щастие топенето на калории и мазнини не става само във фитнеса

Реклама

За наше щастие топенето на калории и мазнини не става само във фитнеса. Храната също може да стимулира организма да работи по-бързо и ефективно. Питате се с кои храни ще си хапваме и едновременно ще горим мазнини? Ето ги:


Ябълки
На челни места в списъка с храни, които трябва да имате под ръка, ако искате да горите калории, докато се храните, са именно ябълките. Техните супер умения се дължат на съдържащия се в тях пектин, който предотвратява клетките да поемат мазнини. Както знаем, полезните фибри в тях също ще ни зареждат с антиоксиданти и ще ни държат далече от вредните снаксове.

Бобови растения
Може и да не сте си представяли, че бобът и лещата ще ви помогнат в борбата със стопяване на мазнините, но фактите са си факти. Това е така заради високото си съдържание на протеини, които заздравяват мускулите и подобряват метаболизма, и фибрите, които поддържат нормално нивото на инсулина в организма.


Сьомга
Ето една изключително препоръчвана храна при спазване на диети и отслабване – това е именно сьомгата. Чрез нея можем да се насладим изцяло на протеини, които ни засищат, без да добавят за организма нездравословни мазнини. Дивата сьомга съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, които стимулират производството на лептин – естествена съставка, която подтиска апетита.
 

Яйца
Изследване показало, че хората, които закусват с 2 твърдо сварени яйца всеки ден, имат по-нисък индекс на телесната маса и по-добри резултати при отслабване само след 8 седмици. Сравнението е направено с хора, които заменили яйцата с хляб.

 

Гръцки йогурт
В сравнение с обикновения йогурт, гръцкият съдържа повече протеини, които ни държят по-дълго сити. Освен това помага за топене на калории по-лесно. Нека не забравяме и приличното количество калций, който можем да получим от гръцкия йогурт.



Едамаме
Тези зелени совеи бобчета ще направят повече чудеса, отколкото си мислите. Само половин чаша от тях доставят на организма 10 г фибри и 11 гр протеини, с които ще топите калории, докато се храните.

 

Пълнозърнести храни
От добрата стара овесена каша, до киноата и кафявия ориз – с тези продукти тялото изгаря два пъти повече калории, докато храносмила именно тези пълнозърнести храни и култури, вместо техните бели събратя. Така че следващият път се замислете дали ще купите бял или черен хляб от магазин.