Българската музика превзема Европа с 11 концерта

Мартин Михайлов от „Строежа” разказва за предстоящите участия на JEREMY?, СТЕНЛИ, ОСТАВА и P.I.F.

Реклама

В следващите два месеца и половина Мартин Михайлов и „Строежа” навлизат в сериозна серия от организирани от тях и партньорите им събития извън България. Общо казано, става въпрос за около дузина групи, български и няколко немски и британски, които ще свирят в Германия, Чехия, Англия, Ирландия и евентуално Шотландия. Повечето от събитията се въртят около предстоящото турне на българите JEREMY? във Великобритания – десетина участия там, а през юни още две – отново в Берлин и Прага. СТЕНЛИ ще се присъедини към тях в Лондон, а AMORIC в Дъблин. Берлин ще бъде домакин и на общ лайв на ОСТАВА и P.I.F. точно на 24 май.



„В Лондон има доста хора, които подкрепят родната сцена, като досега „Строежа” има две организирани събития в легендарния клуб „The 100 Club” – и двете напълно разпродадени – P.I.F. и JEREMY? през ноември миналата година и СВЕТЛЬО & THE LEGENDS преди три седмици”, разказва Мартин. Той се надява да привлекат все повече интереса и на аудитория от други националности, затова и почти винаги се стремят да има и местна банда в програмата.

 

Интересното при JEREMY? обаче е, че те действително предлагат продукция, която – най-малкото заради езика на пеене и стила – не е адресирана към точно определена по народност целева група, дори не е нужно задължително да се набляга на това откъде идват, а могат ли да привлекат внимание с музиката си. Останалите концерти на JEREMY? ще са във вътрешността на Англия.

 

Къде и кога

 

Най-важното участие за JEREMY? тази година е на фестивала The Great Escape в Брайтън, защото да участваш на този фестивал е престижно, без значение откъде си – може би най-важният фестивал за една пробиваща група. Името на форума говори ясно за целта му, а за пример – в зората на кариерите си там са свирили имена, вече световно популярни, като Kasabian, Ed Sheeran, Alt-J и Adele. JEREMY? имат цели два концерта, в различни клубове и комбинации там, и на практика две възможности за представяне и осъществяване на професионални контакти.

 

СТЕНЛИ е за първи път в Лондон на 8 май заедно с JEREMY?, като тази комбинация е нов проект – представян е само два пъти до момента, с голям успех – в софийските клубове „Терминал 1” и „Rock It”. Програмата включва два поредни едночасови сета – отделни за двете имена, но този на СТЕНЛИ ще бъде също в изпълнение на музикантите от JEREMY?, като в случая те ще бъдат в ролята на инструментална формация зад СТЕНЛИ – двама китариста, басист и барабанист, придаващи малко по-твърдо звучене на песните, тъй като през последните години популярният изпълнител от група Тангра залагаше повече на акустичното и акомпанимент в по-камерен състав. Заслужава си да се види, а и един вид е добър пример за връзката между поколенията в българската музика.

 

Концерт на ОСТАВА и P.I.F. ще има в Берлин на 24 май, като специално за датата от „Строежа” са искали да направят силно събитие за българската публика в немската столица. Датата е много благоприятна не само заради символиката, която носи за нас, българите, но и поради факта, че в Германия 25 май също е празник и всички работещи и учащи почиват през съответния понеделник. P.I.F. действително ще бъдат за първи път в Берлин, докато ОСТАВА вече имат две много успешни изяви през 2005 и 2009. Клубът, в който ще свирят там, се нарича „Lido” и е сред най-популярните концертни локации в немската столица, като капацитетът му е около 500 души.

 

JEREMY? ще са в Прага и Берлин на 11 и 12 юни, като специално за тези два концерта организаторите са поканили една немска инди банда – finalstair. Двете групи вече имат обща изява, макар и от дистанция – заедно с Gibelin Agency, Berlin Music Box и активисти от България, действащи на територията на Берлин, Мартин Михайлов и компания са организирали преди около половин година общо събитие с видеовръзка между „Строежа” и немския клуб „Hangar 49” – в една и съща вечер JEREMY? са свирели в София, а концертът се е предавал пряко в Берлин, след което същото упражнение с finalstair – вече в обратната посока.

 

В Прага JEREMY? са на 11 юни, в един много готин бар на три етажа – „Chapeau Rouge”, а на следващия ден – петъка на 12 юни, отново в клуб „Hangar 49” в Берлин. И двата клуба са с капацитет от около 200 души. Съпорт-бандите от „Строежа” откриват чрез техни партньори, които работят за букинг агенции или са организатори на събития по местата. Повечето от тях са също пробиващи групи с добър потенциал, които търсят изява и нова аудитория, а организаторите им предлагат сцените на едни от най-ценните за тяхната дейност клубове – не всяка местна банда получава лесно и често предложения за „The 100 Club” или „Lido” например, така че това е добра възможност и за тях.

 

Българският шанс

 

А на чуденето защо не можем години наред да изкараме успешно българска група в чужбина, Мартин е категоричен, че това е „заради езика на първо място – българският би звучал познато в Сърбия, Македония, Словения, но цялата ни политика към тези държави е много затворена”. Така английският се превръща в задължително условие, но тогава няма особено значение откъде идва групата, освен ако не е решила да ползва разпознаваемите фолклорни мотиви. Другото „неможене“ вече идва от средата – заради ретроградно мислене по отношение на стиловото разнообразие, разбиранията за „ъндърграунд“ и „мейнстрийм“, утвърждаването на скромен брой банални музикални имена, превърнали се в търсени модели и същевременно пропускане на цели съвременни течения в рок и поп музиката например. „Guns N’ Roses и Bon Jovi са ясни, но да дойдат на крака и да не знаеш кои са Kaiser Chiefs през 2012 година, докато месец по-късно свирят на закриването на Олимпийските игри, си е проблем”, коментира Мартин.