Реклама

Броят на тренировките при начинаещи трябва да бъде между 2 - 3 пъти седмично. Претренирането може да ви доведе до крайно изтощение и травми, с които да осуетите вашите индивидуални цели.

Мускулите растат и се възстановяват, докато почивате, а не по време на тренировките! Те имат нужда от гликогенно насищане, което може да отнеме и два дни. 

Не се стремете към бързите резултати.

Нетрениралите хора нямат достатъчно кординация и баланс на движение в ставите. Липсата на нужната концентрация при извършване на натоварванията също създава условия за контузии.

Обръщайте внимание на разгряването, за да се намалят възможностите за травми и болки в ставите и мускулите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Разгряването е началната част на всяко ваше посещение във фитнес залата, което гарантира по-качествени тренировки.

Няма нужда да правите повече от две серии, от което и да е упражнение.

По-добре е да оставите някои упражнения за по-нататък, ако още не сте готови за силово натоварване. Дайте достатъчно време на тялото си, за да го промените в желаната форма.

Тренировката до пълно изтощение не е по-добра от редовното умерено натоварване. Увеличавайте тежестите, но не всеки път. Вдигането на тежести трябва да се извършва под наблюдение в началото, докато натрупате желаната мускулна маса.

Целта е да изградите силно и красиво тяло, а не да получите сериозна травма.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Някои бодибилдъри имат по-добър възстановителен потенциал от други, затова не се сравнявайте. Границите на възможностите са индивидуална даденост. Ако се чувствате изтощени физически и психически, то най-вероятно сте претренирали.

За да получите желаното натоварване, например на коремната мускулатура или за раменете, поискайте фитнес инструктор да ви предложи програма и да ви покаже как се изпълнява всяко едно упражнение. Нужно е правилното заучаване на техниката на изпълнението им. 

Не претупвайте изпълнението на упражнението в името на тежестта, защото така измествате ползата от упражнението и се увеличава вероятността от травми.

Разтягането след тренировка помага за по-бързо възстановяването на мускулите и за облекчаване на мускулната треска.

Освен постоянство във фитнес заниманията, правилното хранене също трябва да стане част от начина ви на живот.

Снимка:Thinkstock/Getty Images