БИБЛИОТЕКАТА: Гергана Донева

Нова доза литература за библиотеката ти

Реклама

Продължаваме да си говорим за литература, а днес пред микрофона ни застава Гергана Донева, с която ще се спрем върху любимите й книги…

 

Аз имам любима книга, а ти?

Дяволът. Москва. Паралелно повествование. Дързостта да навлезеш по неповторим начин в спор с религията и съзнанието. Един от най-вълнуващите женски образи в руската литература и световната белетристика. На руски казано - "Мастер и Маргарита".

Кога една книга ти става любима?

Когато ти я препоръча скъп човек, защото те познава по-добре от самия теб.Когато ти се иска да се запознаеш с автора и да изпиете по едно от любимото му питие.

Не пропускаш нито едно заглавие от кои съвременни писатели?

Няма такива, което е и повод да започне да има.

Най-скандалното нещо, което си чела?

Май все още не съм го чела. Границата ми за скандално в литературата е доста висока.

Книгата, която четеш в момента?

Няколко са като всеки човек с дефицит на вниманието, никога по една. "Петдесет велики разказвачи"; "И сексът е в главата"; "Doors. От другата страна".

Чела ли си книги в по-високо ниво на съзнание и какво беше по-различно?

Да. Учебник по психология за четвърти курс. Имаше термини и обяснения, които не знаех.Иначе всеки един добър романист и всяка стойностна книга като цяло изискват от читателя високо ниво на съзнание, за това не всички пишем книги.

Представи ми още други твои любими книги.

Иван Вазов - "Под Игото"; Алеко Константинов - "Бай Ганьо"; Скот Фитцджералд - "Великият Гетсби"; Томас Ман - "Вълшебната планина"; Антон Страшимиров - "Хоро"; Димитър Димов - "Осъдени души"; Марио Пузо - "Умират глупците"; Уилям Текери - "Панаир на суетата"; Оскар Уайлд - "Портретът на Дориан Грей"; Ърнест Хемингуей - "Мъже без жени"; Хосе Ортега и Гасет - "Есета Том 1"; Чарлз Дарвин - "За изразяването на емоциите при човека и животните" ; Виктор Юго - "Човекът, който се смее".

Имаш ли любим цитат от книгите, които си чела?

Томас Ман, цитирам по спомен: "Един път, изминат повторно винаги изглежда по-кратък".

Рюноске Акутагава: "Защото дори и аз, преследваният от закона Амакава Джиннаи, познавам вкуса на радостта от достойната благодарност... Впрочем, надали някой освен мен я познава истински. (Иронично.) Аз, падре, съжалявам искрено всички благонравни люде по земята, защото не подозират какво щастие е вместо злодеяние да извършиш добрина".

Ортега: "Така например изкуството предполага възприемането му именно като ценност (от онзи, който може това благодарение на качества, способности, талант и т.н.) , което е нещо различно от възприемането му като тяло, вещ, предмет (достъпно за всеки нормален човек), и тази разлика е често срещан факт в историята на изкуството - картините на Ел Греко, например, са били гледани цели триста години без да се открият техните естетически ценности".

Защо трябва да се чете?

Защото със сигурност не трябва да не се чете!!!

Тагове: БИБЛИОТЕКАТА