Четири нови елемента бяха добавени към Менделеевата таблица

По този начин седмият ред на таблицата вече е запълнен

Реклама

Международната организация The International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), която се грижи за обновяването на периодичната таблица, потвърди, че новооткритите елементи с номера 113, 115, 117 и 118, отговарят на всички критерии, за да бъдат добавени в нея. Това е първото добавяне на елементи в Менделеевата таблица от 2011 г. насам. По този начин седмият ред на таблицата вече е запълнен.

Новите елементи са изкуствено създадени в лабораторни условия и през следващите месеци ще им бъдат дадени официални имена. Елементите 115, 117 и 118 са открити съвместно от руския институт за ядрени изследвания в Дубна и американската лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния.

Същият екип претендира за откриването и на елемент 113 (с временно име ununtrium), но IUPAC е решила, че в японския институт Riken са били първи. Така елемент 113 ще бъде първият, който ще получи официалното си име в Азия.

Потвърждаването на новите, свръхтежки елементи е труден процес, защото те се разпадат много бързо и съществуват само за части от секундата.

Учените са намерили начини да удължат леко живота на свръхтежките елементи и се надяват в скоро време да открият т.нар. „остров на стабилността” – група от нови елементи, които са свръхтежки, но стабилни. В японския институт Riken вече работят по откриването на елемент 119 и дори отвъд него.

Бившият ръководител на Riken и нобелов лауреат, Риоджи Нойори, коментира пред The Guardian, че за учените подобни открития са по-ценни и от златен олимпийски медал.