Дъб от Дунавския парк в Силистра стана „Дърво с корен 2015”

Столетникът ще представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2016”

Реклама

Дъб от Дунавския парк в Силистра е победителят в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Столетникът ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.

Победителят в „Дърво с корен 2015“ бе номиниран от Невяна Маринова от Силистра, която написа за него:
„Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над стогодишен, но все още няма табелка, че е защитен, за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.
Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, около него винаги има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен дървото не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха някои дълголетници, а тези, които останаха, са с отворени рани от огромните машини, които работиха там…”

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3600 гласували. На второ място, със 777 гласа, остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, гр. Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, обл. Смолян.

В една от допълнителните категории, "Вековните дървета говорят", победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето с. Калиманица, обл. Монтана.

Повече информация за победителите и техните истории можете да видите на адрес http://bepf-bg.org/дърво-с-корен