ЦИК реши: изборните бюлетини ще са като лотариен талон и ще се търкат със стотинки

Хората, които нямат пукната пара, ще могат да гласуват с монета, която е пробита и вързана с въженце в тъмната стаичка

Реклама

На свое заседание ЦИК реши изборните бюлетини да бъдат като лотариен талон и да се търкат със стотинки, а не да се попълват с химикалка. Елегантната идея решава едновременно няколко проблема: ниската избирателна активност, купуването/продаването на гласове и феномена 15/15, който урежда на приятни постове млади, анонимни комсомолци за сметка на стари, опитни апаратчици.

Очаква се занимателният елемент с търкането на лотариено картонче да привлече мало и голямо пред урните. Освен това във всяка бюлетина ще има поле за евентуална печалба, което направо ще „взриви” (с извинение за клишето) избирателната активност. Печалбите до 1000 лева ще се изплащат на място от секционната комисия. Печалби от 1000 до 5000 лева ще се изплащат в РИК, а големите награди над 5000 лв., както и петте автомобила, ще бъдат връчени на тържествена церемония в НДК.

Гласуването за партиите също ще е на лотариен принцип, тъй като и без това изборите в България са нещо средно между лотария и шашма. Изтъркваш полето и тогава разбираш за коя партия гласуваш. По този начин ще се пресече купуването/продаването на гласове, както и възможността някои социолози да се правят на много умни по телевизора и да анализират резултатите.

Големият въпрос е кой ще отпечата талончетата? Засега в ЦИК нямат отговор, но са пълни с ентусиазъм и идеи за следващите парламентарни избори. „Тогава ще пуснем няколко бюлетини, в които печалбата ще бъде депутатско място” – сподели говорител на ЦИК.


Vasko Bog

Всички факти и личности в този текст имат само косвена връзка с реалността. Текстът е резултат на авторовата фантазия и въображение. Целта му е да забавлява и да гледа с усмивка към актуалните събития от деня.

 

Последни

Реклама