Facebook призна, че изтощава батерията на iPhone повече от нормалното

Част от проблемите вече са решени и отразени в новата версия на приложението

Реклама

Много потребители с iPhone съобщават в последно време, че приложението на Facebook консумира повече батерия от нормалното. Тази констатация стана възможна благодарение на новото меню за батерията в iOS 9. То показва консумацията на енергия за всяко приложение поотделно.

Facebook призна за проблема и в съобщението на компанията се казва: „Идентифицирахме проблемите и в новата версия на приложението, която ще бъде обнародвана днес, част от тях са решени.

Един от проблемите бе от т.нар. CPU spin в мрежовия код на софтуера. Образно казано, CPU spin е като дете в колата, което постоянно пита: „Пристигнахме ли вече? Пристигнахме ли вече?”. Нещо, което затормозява шофьора, но не му помага да стигне по-бързо до крайната цел. В новата версия на приложението направихме подобрения в тази посока” – обяснява Ари Грант от компанията.

Друга причина за изтощаването на батерията е възпроизвеждането на звук. Ако гледате видео във Facebook и в този момент решите да затворите приложението, често пъти аудиото продължава да върви безшумно.

Ари Грант отрече повишената консумация на батерия да е свързана с функциите на Facebook, изискващи информация за вашето местоположение (location-based features).

По всичко личи, че ще са нужни поне няколко дни или седмица за изчистване на всички проблеми около енергийната ефективност на приложението.