Facebook ще ни предупреждава, ако специалните служби следят профила ни

"Правим го, защото атаките, инициирани от държавни органи, са много по-професионални и опасни" - казва шефът по сигурността на компанията

Реклама

Facebook ще предупреждава всички свои клиенти, които са обект на атака от хакери, работещи за държавни организации – дипломатичен израз за специалните служби.

В официалното съобщение, публикувано в мрежата, се казва, че Facebook ще предупреждава само когато има „сериозни подозрения, че атаката е подкрепена от правителствена служба”.

„Грижим се за всички акаунти, но решихме да изпращаме въпросното предупреждение, защото атаките, инициирани от държавни органи, са много по-професионални и опасни” – се казва в текста, подписан от Алекс Стамос, главен директор по сигурността в компанията.

Съобщението, което застрашените потребители ще получават, изглежда така:

Снимка: Facebook


Получаването на такова съобщение няма да означава, че самата система на Facebook е в опасност. То е индикация, че на личния компютър/смартфон на потребителя е инсталиран софтуер, който събира тайно информация за неговите акаунти, програми и т.н.

Разбира се, Facebook не споделя как ще открива подобни атаки. Съветът на компанията е потребителите да приемат сериозно полученото съобщение и да преинсталират софтуера си или направо да сменят хардуера. Освен това те трябва да включат изискването на парола при влизане във Facebook, за да не могат други лица да достъпват профила им. Facebook ще изпраща съобщение до телефона на потребителя, ако в нов браузър или ново устройство някой ползва акаунта им.