Facebook, Twitter и Google ще трият публикации в Германия, съдържащи омраза

Това трябва да става в рамките на 24 часа

Реклама

Facebook, Twitter и Google подписаха споразумение с властите в Германия да изтриват в рамките на 24 часа от своите платформи постове, съдържащи омраза.

Германия е държава, в която темата за расизма е особено деликатна. Напоследък ситуацията се усложни допълнително от влезлите в страната над 1 милион бежанци от Сирия и Афганистан. Това активира ксенофобията и изявите на крайнодесните в социалните мрежи. Властите в Германия отдавна критикуват уеб компаниите, че не правят нищо, за да ограничат проявите на омраза.

Германският правосъден министър Хейко Маас сподели, че социалните мрежи вече ще се придържат към немското законодателство, когато става въпрос за публикации от местни потребители. Според тези закони изразяването на агресия към определени хора въз основа на етнически или религиозен признак се наказва със затвор до три години.

През август министър Маас изрази недоволство, че Facebook премахва бързо от платформата си голи снимки, но не прави същото с ксенофобските коментари.

През ноември в Хамбург дори бе започнато разследване срещу Мартин От, директор на Facebook за Северна, Централна и Източна Европа, тъй като се смята, че той е отговорен за бавната реакция на компанията към подобни изяви в мрежата.