Гневът заплашва с инфаркт

Раздразнителният темперамент атакува директно сърцето

Реклама

Постоянната раздразнителност и гневливост ги приемаме за естествена характеристика на темперамента, но за тях си плащаме висока цена - с инфаркт.  

Резултатите от наблюдения върху хиляди хора, публикувани в European Heart Journal сочат, че рискът от инфаркт са натрупва във времето. Тези, които са приели за свое поведение да се разгневяват по пет пъти на ден, са потенциалните бъдещи пациенти със сърдечен инфаркт. Хората, които допускат единични избухвания, са по-малко застрашени от инфаркт. 

 

Опасният период за инфаркт е около два часа след избухването на човек

До два часа след гневния изблик, рискът от сърдечна атака нараства почти 5 пъти, а от инсулт - 3 пъти. Това са резултатите от 9 изследвания върху хиляда души.

Експертите знаят, че хроничният стрес може да допринесе за развитие на инфаркт, защото обикновено е придружен от вредни навици - тютюнопушене и пиене на много алкохол.

 

Гневът е проблем в следните случаи:

1. Изпитвате ярост при най-малката неприятност.

2. Мислите хората около вас за неспособни.

3. Действате агресивно, наранявате или заплашвате другите хора.

 

Изразете гнева си по начин, с който не атакувате другите

и не правете нещата още по-лоши. Това е деликатен баланс, който може да се усвои.

Гневът е естествена емоция, но неконтролираният гняв е лош навик. Затова поемете отговорност за собственото си поведение и реакции. Това е във властта на всеки човек.

Начинът, по който се справяте с гнева и стреса също са важни. Научете се да се овладявате чрез релаксация. Много хора намират отдушник в бягане, фитнес, медитация или молитва в стресиращите дни.