Google празнува 182-рия рожден ден на Менделеев

Руският учен ще остане в историята не само с най-известния си проект – Менделеевата таблица

Реклама

На 8 февруари 2016 година се навършват 182 години от рождението на руския учен Дмитрий Менделеев. За тази цел Google отбелязва рождения ден със специален дудъл.

Снимка: Google

Той е автор на фундаментални изследвания по химия, физика, метрология, въздухоплаване, метеорология, селско стопанство, икономика и други. Менделеев е представител на т.нар. течение на енциколепидистите – учени и изследователи с фундаментални познания в повече от една област.

Най-голямото откритие на Дмитрий Менделеев е периодичният закон за химичните елементи (1869 г.). На основата на този закон той обобщава основните принципи на неорганичната химия, като създава Периодична система на елементите и първи в историята на химията предсказва съществуването и свойствата на все още неоткритите дотогава елементи — скандий („екабор“), германий („екасилиций“) и галий („екаалуминий“).

Създава също и химичната теория на водните разтвори, според която при разтваряне на дадено вещество във вода се извършва химично взаимодействие.

Сред другите открития на Менделеев са абсолютната температура на кипенето, общото уравнение за състоянието на газовете, конструкцията на точни везни и теорията на тегленето.

На негово име е кръстен химичният елемент менделеевий с атомен номер 101, чиито свойства все още не са добре изучени.

Бил е професор в Петербургския технологичен институт и в Петербургския университет, член-кореспондент на Петербургската академия на науките. Освен това е известен като учен-пазител в Главната палата за мерки и теглилки, член на Лондонското кралско дружество, член на академиите на науките в Рим, Париж, Берлин и др. Бил е член-кореспондент и на редица други академии на науките.