Google ще помага на тел. 112 да локализира пострадали, чийто телефон е с Android

Услугата вече е активна във Великобритания и Естония

Реклама

Мобилната операционна система на Google предлага нова услуга – Emergency Location Service. При позвъняване на спешния телефон 112 тя ще изпраща до колцентъра информация за вашето местоположение.

Услугата вече е активна във Великобритания и Естония. За да заработи и в други европейски държави, е необходимо мобилните оператори да заявят желанието си за сътрудничество с Google.

Според технологичния гигант 70% от обажданията към спешните телефони в света се правят от мобилни телефони и често локализацията на пострадалия отнема доста време. Счита се, че в САЩ услугата е помогнала за спасяването на 10 000 човешки живота годишно.

Emergency Location Service използва всички възможни начини за локализация – Wi-Fi, GPS и разстоянието до клетките на мобилния оператор. Информацията за вашето местоположение ще се изпраща директно към колцентъра и няма да бъде видима за операторите в Google.

Услугата се поддържа от всички устройства с Android версия 2.3 или по-нова, което означава, че над 99% от потребителите могат да се възползват от нея.