„Игра на тронове” финалът: 10 ключови факти за „Ветрове на зимата”

Краят на 6-ти сезон „Игра на тронове”, очаквано или не, е пълен с поврати и изненади, някои повече, а други по-малко очаквани. Някои от прогнозите се сбъдват, други не. Развоят на събитията донасят за едни герои, без значение дали ви харесват или не, край на житейския им път, а на други - ново начало...

Реклама

Церсей се изправя пред съд заради престъпленията си, а Джайм празнува с Уолдър Фрей в Близнаците. Давос конфронтира Джон за действията на Мелисандра, докато Кутрето разкрива намеренията си пред Санса. Бран продължава своето пътешествие за знания в далечния Север, докато зимата най-накрая пристига.

#Церсей си отмъщава
Настъпва момента, в който царицата на леда се изправя пред съд за деянията си. Церсей се саморазправия със септа Унела, която я унижаваше в края на сезон 5. Сред жертвите й са Марджери, Лорас, Мейс Тирел, Кеван Ланистър и Лансел. Сега септата е нейна пленничка и ще изпита цялата жестокост, на която кралицата е способна. Образът на Церсей напомня на героите от класическа древногръцка трагедия, който бавно, но сигурно започва да се саморазрушава. Окупаторката на Железния трон изглежда по-жестока и брутална от всякога.

#Томен се самоубива
Единственото оцеляло дете на Церсей -Томен, се самоубива, скачайки от прозореца, шокиран от вестта, че съпругата му Марджъри е сред жертвите на Церсей. Смъртта му вероятно ще отключи абсолютно самоубийствено поведение у Церсей, която зае Железния трон. Тя със сигурност вярва повече от всякога в пророчеството за "валонкар", а зрителите все повече са убедени, че Джайм, а не Тирион е малкият брат, който ще сложи край на живота й.

#Церсей е коронована
Железният трон е окупиран от Церсей. Сега Церсей е по-опасна от всякога. Остава въпроса: Но Колко ще продължи това? Все някой ще отнеме живота й – дали това ще бъде Аря Старк или собственият ѝ брат Тирион – предстои да разберем в следващия сезон.

#Защо "врабците" убиват Пицел
В пълен контраст, човекът, който трябва да е отдал живота си на науката и вярата, великият майстер Пицел, въпреки преклонната си възраст, е в леглото с блудница. Похотливият старец е подмамен от едно от „птиченцата“ на Кибърн в подземията, преди да бъде брутално убит от децата. Въпреки жестокостта на сцената – не изпитваме особено съчувствие към него.

#Бран вижда и бъдещето
Интересното е, че избухването на адския огън директно отразяваше едно от виденията на Бран от миналите епизоди. Това означава, че той вижда не само миналото, но и бъдещето.

#Къде ще отиде Мелисандра?
Вярата на Мелисандра е силно разклатена и думите на Давос се забиват болезнено в сърцето й. Джон взема решение да я отпрати по възможно най-дипломатичния начин предвид обстоятелствата, но липсата на ценните знания и умения на Червената жрица ще рано или късно ще се усетят. Какво ще се случи с нея и къде ще отиде Мелисандра предстои да научим в следващия сезон.
#Доверието между Джон и Санс е силно разклатено
Доверието между двамата и без това е разклатено от решението на Санса да премълчи за рицарите от Долината. Ако наистина е бременна от Рамзи и реши да се справи със ситуацията по свой си начин (като примерно се омъжи за Белиш), това може да я превърне в един от най-трагичните образи в сериала. Белиш не крие амбициите си. При това той не се опитва да ги реализира през куклата на конци Робин или някой друг. Той директно се е прицелил в трона и в Санса, като своя кралица.

#Джон Сняг - северният цар!
Да. В 10-ти епизод Джон Сняг вече е крал. Северните лордове и рицарите на долината обявяват Джон Сняг за владетел на целия Север - лед. Джон обединява Севера с помощта на Лиана Мормон. Тук всички лордове на Севера, начело със страховитата десетгодишна лейди Лиана Мормонт, се прекланят пред Джон като новия Крал на севера. Малкото момиченце, застанало сред коравите мъже, поема контрол над ситуацията и без колебание посочва верния път напред.

#L+R=J. Джон Сняг е син на Лиана Старк и Регар Таргариен
Както се очакваше. Една от най-популярните фенски теории най-сетне се потвърждава (благодарение на видение на Бран). Младият Нед Старк открива сестра си Лиана, потънала в кръв, след като е родила. Тя му прошепва нещо и започна да го умолява да „обещае“ нещо. След това дава на Нед бебе, прошепвайки му какво би направил Робърт, ако разбере, Старк поглежда лицето на детето и то плавно прелива в това на Джон Сняг в следващата сцена.