Индиец успя да купи домейна Google.com

Санмей Вед от Бостън наистина е притежавал Google.com за няколко минути

Реклама

Санмей Вед е специалист по дигитален маркетинг, който от 2007 до 2012 г. работи в Google. Всъщност това няма пряка връзка с историята, която ще разкажем. На 29 септември той разглежда Google Domains (услугата на компанията, чрез която можете да купите домейн и да си направите сайт). Той въвежда google.com в полето за търсене на свободни домейни и с огромна изненада установява, че той е свободен.

Добавя го към „количката” с покупки и очаква да получи съобщение за грешка. Такова обаче не се появява. Плаща с кредитната си карта и всичко минава гладко. От картата му наистина са „дръпнати” парите за покупката.

След това в Google Webmaster Tools се появява индикация, че той наистина е собственик и администратор на google.com.

В неговата публикация в Linkedin.com има множество скрийншотове и подробности относно покупката на домейна.

Няколко минути по-късно Google Domains анулира сделката. Според Санмей Вед това е станало възможно, защото Google в случая раздава домейните и може да си позволи лукса да предотврати гафа, станал възможен вероятно заради това, че някой е забравил да поднови собствеността върху google.com. За разлика от 2003 г., когато Microsoft забравя да плати таксата за Hotmail UK. Тогава Microsoft не е в ролята на регистратор на домейни и няма как да спре сделката.

В края на разказа си за странното преживяване Санмей Вед се шегува, че всичко това е станало само ден след посещението на индийския премиер в офисите на Facebook и Google. „Очевидно е успял да убеди Google да продадат най-ценния си актив на индиец от малко градче, макар и само за няколко минути”.